MIGE
2024. június 16.
Jusztin


Alapfokú gombaismereti tanfolyam Miskolcon 2018

 

A Miskolci Gombász Egyesület alapfokú gombaismereti tanfolyamot rendez 2018. február végi kezdettel, Miskolc helyszínen.

A tanfolyam 32 óra elméleti képzés, 10 terepgyakorlat és 2 gombakiállítás során megismerteti résztvevőit a legfontosabb gombafajok faji-, termőhelyi- és előfordulási idő jellemzőivel. Emellett ismertetésre kerülnek a gombagyűjtés szakmai és törvényi szabályai, kereskedelmi alapismeretek, mérgezéstan, tartósítás, gombatermesztés, gombavédelem és gombás gasztronómia.

 

Várjuk a gombászat iránt érdeklődők jelentkezését.

 

Részletes tájékoztatás az alábbi címen kérhető:

 

Szűcs Béla gombaszakellenőr

tanfolyamvezető

+36 20 961-7653

 

 

*********************************************************************************************************************************************************************************************************************

MEGHÍVÓ

a Miskolci Gombász Egyesület Közgyűlésére

 

A Miskolci Gombász Egyesület 2017. április 26-án 17 órai kezdettel tartja éves Közgyűlését Miskolcon, a Batyu-Téka Étteremben (Miskolc, Arany János utca 4.), melyre ezúton is meghívjuk tagjainkat!

 

A Közgyűlés javasolt napirendi pontjai:

 

-          A vezetőség beszámolója az egyesület 2016. évi tevékenységéről.

 

-          A 2016. évi pénzügyi beszámoló elfogadása.

 

-         Az Ellenőrző Bizottság beszámolójának elfogadása.

 

-         A 2017. évi pénzügyi terv elfogadása.

 

-         Alapszabály módosítás.

 

-         Egyebek.

 

 

Felhívom a tagság figyelmét, hogy alapszabályunk szerint a Közgyűlés a rendes tagok több mint felének (50% + 1 fő) jelenléte esetében határozatképes. A Közgyűlés határozatát egyszerű szótöbbséggel, nyílt szavazással hozza.

 

Alapszabályunknak megfelelően, ha a közgyűlés a 17 órára meghirdetett kezdési időpontjától számított 30 percen belül nem válik határozatképessé, akkor 17 óra 30 perctől kezdődően ismételten összehívott közgyűlésként az eredeti napirendi pontokkal a megjelentek számára való tekintet nélkül határozatképessé válik.

 

Megjelenésére feltétlenül számítunk!

 

 

Miskolc, 2017. április 06.

 

                                                                                                                                    Béres János sk.

                                                                                                                                           elnök

 

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

A 2017. I. félévi foglalkozások helyszíne

 

Értesítjük egyesületünk tagjait, hogy 2017. I. félévi foglalkozásainkat a Batyu-Téka Étteremben (Arany János u. 4.) tartjuk, 17 órai kezdettel! További információkkal az első foglalkozáson tudunk szolgálni, melyet 2017. február 06-án 17 órai kezdettel tartunk.
Kérjük tagjainkat, hogy a változások és az I. félévi munkatervünk megbeszélése érdekében minél nagyobb létszámban és pontos kezdési időpontra jelenjenek meg!
2017. február 04.

Vezetőség

 

 

 

*******************************************************************************************************************************************************************

*******************************************************************************************************************************************************************

 

 

 

 

******************************************************************************************************************************************************************************************

 

További idei elméleti foglalkozásaink helyszíne és megközelítési lehetősége

 

Tájékoztatjuk egyesületünk tagjait, hogy szeptember 19-én a megjelent tagság a vezetőség javaslatára elfogadta, hogy idén a további foglalkozásainkat a Baross Gábor utca  és a József Attilla utca kereszteződésében álló háromemeletes négyzet alakú épületben tartjuk, a 3-as Szakközépiskolával szemben. A lakószövetség klubtermében fogunk összegyűlni, amely az épület földszintjén található, a beszúrt fotón a nyíllal jelölt bejárat felől.

Megközelítés: A Zsolcai kapui híd utáni kereszteződéssel szemben, a Baross Gábor utcai oldalon van az épület. Néhány gépkocsinak van ingyenes parkolási lehetőség az épület előtt, a főúttal párhuzamos parkolóban, illetve az udvaron is. Közösségi közlekedéssel villamossal, illetve busszal a Selyemréti Strand megállóhelyéig kell utazni, onnan a kereszteződés felé indulva 5 percnyi gyaloglással lehet a helyszínre érni.

 

 

 

2016.09.20

Vezetőség

 

******************************************************************************************************************************************

Négy millió látogató!

Félórával ezelőtt két facebook csoportban beírtam, hogy még cirka 550 érdeklődő kell ahhoz, hogy honalpunk látogatottsági számlálója elérje a 4 milliót és játékra hívtam a tagokat. Sorra érkeztek a célközeli látogatást dokumentáló fotók, majd Soltész Róberttől 21 óra 30 perc körül megjött a pontos célfotó. Külön örülök neki, hogy egyesületünk tagja, Hörcsik Diána is egészen közel volt hozzá, több más csoporttag társaságában.

Ime a célfotó:

 

 

 

Minden közreműködőnek köszönöm, hogy létrejöhetett ez az esemény, ami néhányunknak minden elismerésnél többet ér!

 

2016.09.14

Szűcs Béla felelős szerkesztő

 

 

 

**********************************************************************************************************************************************************************

 

A 2016. szeptember 19-i foglalkozásunk helyszíne és megközelíthetősége

Tájékoztatjuk egyesületünk tagjait, hogy szeptember 19-én ismét egy új foglalkozási helyszínt fogunk kipróbálni, amely a Baross Gábor utca  és a József Attilla utca kereszteződésében fekvő háromemeletes négyzet alakú épület a 3-as Szakközépiskolával szemben. A lakószövetség klubtermében fogunk összegyűlni, amely az épület földszintjén található, a beszúrt fotón a nyíllal jelölt bejárat felől.

Megközelítés: Az 1-es busz Zsolcai kapui híd utáni első buszmegállójával szemben, az út túloldalán van az épület, a megállóból látszik a bejárata. Néhány gépkocsinak van ingyenes parkolási lehetőség az épület előtt, a főúttal párhuzamos parkolóban, illetve az udvaron is.

 

Ha a hely elnyeri a tagság tetszését, az idei foglalkozásokat itt tartanánk, utána a tapasztalatok és az esetleges újabb lehetőségek birtokában eldöntjük, jövőre merre tovább?!

 

 

 

 

Szeretettel várjuk tagjainkat!

 

2016.09.14

Vezetőség

 

 

**********************************************************************************************************************************************************************

 

Helyszín változás!

Értesítjük egyesületünk tagjait, hogy a 2016. szeptember 5-én sorra kerülő elméleti foglalkozásunkat nem a szokott helyen, hanem a Batyu-Téka (Arany János u. 4.) éttermében tartjuk, 17 órai kezdettel! További információkkal a foglalkozáson tudunk szolgálni.

 

Kérjük tagjainkat, hogy a változások és a továbbiak megbeszélése érdekében minél nagyobb létszámban és pontos kezdési időpontra jelenjenek meg!

 

2016. szeptember 01.

Vezetőség

 

 

*********************************************************************************************************************************************************************************************************

 

GYÁSZHÍR!

Megrendüléssel tájékoztatjuk tagtársainkat és mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy régi gombász kolléganőnk, hosszú ideig vezetőségi tagunk, honlapunk alapító szerkesztője 2016. június 20-án hosszú betegség után váratlanul elhunyt.

Emléke előtt fia, Hodobay Sándor kérésére is, ezzel a fotóval tisztelgünk.

 

 

Temetése 2016. június 23-án csütörtökön 12:00 órakor lesz a Mindszenti temetőben.

 

Miskolc, 2016. június 21.

 

A Miskolci Gombász Egyesület vezetősége nevében

Szűcs Béla

felelős szerkesztő

................................................................................................................................................................................................................

 

Közlemény!

 

Tisztelt érdeklődők!

A munkatervünk szerint június 20-án 17:00 órára tervezett előadást Dr Ványolós Attila kérésére 2 órával előbbre kellett hoznunk.

A foglalkozás tehát 15:00 órakor fog kezdődni. Kérjük megértéseteket és lehetőség szerinti minél nagyobb számban való megjelenéseteket!

 

Miskolc, 2016. június 15.

 

Béres János

elnök

 

 

.......................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

Meghívó Egyesületünk  Közgyűlésére

 

A Miskolci Gombász Egyesület 2016. április 18-án 17:00 órától tartja éves Beszámoló és Vezetőség Választó Közgyűlését.

Helyszín: Miskolc, Civil Ház (Széchenyi u. 19. 4/3.)

 

A Közgyűlés napirendje:

 

-          Az egyesület 2015 évi beszámolójának ismertetése és elfogadása

-          A 2016. évi tagdíj mértékének megállapítása

-          A 2016. évi pénzügyi terv elfogadása

-          Vezetőség választás

 

A közgyűlés a tagok 50% + 1 fő megjelenésének esetén határozatképes. Ettől kisebb számú jelenlét esetén a közgyűlés 17:30 órakor ismételten összehívott közgyűlésként kerül megtartásra, amely a jelenlevők számától függetlenül határozatképes. A határozathozatal a jelenlevők egyszerű szavazattöbbségével történik.

 

Felhívjuk azok figyelmét, akik az idei tagdíjukat még nem fizették be, hogy legkésőbb a közgyűlés napjáig tegyék meg!

 

Kérjük tagjainkat, hogy a napirendek fontosságára való tekintettel minél nagyobb számban jelenjenek meg!

 

Miskolc, 2016. április 8.

 

 

Béres János elnök

Miskolci Gombász Egyesület

 

 

...................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

2016. évi második foglalkozásunk!

 

A Miskolci Gombász Egyesület 2016. évi második elméleti foglalkozását február 22-én 17:00 órától a szokott helyen, a Civil Házban tartjuk. Főbb napirendi pontok:

 

- Az első féléves munkaterv kiosztása

- Vetítéses előadás az egyesület 2015. évi tevékenységéről

 

Számítunk tagjaink és az érdeklődők minél nagyobb számú megjelenésére!

 

2016. február 19.

Szűcs Béla vezetőségi tag, kapcsolattartó és weblap szerkesztő

 

 

 

..................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

2016. évi első foglalkozásunk!

 

A Miskolci Gombász Egyesület 2016. évi első elméleti foglalkozását február 8-án 17:00 órától a szokott helyen, a Civil Házban tartjuk. Főbb napirendi pontok:

 

- Az első féléves munkterv megbeszélése, összeállítása.

- A Tisztújító Közgyűlés előkészítéseként a Jelölő Bizottság megválasztása.

 

Számítunk tagjaink és az érdeklődők minél nagyobb számú megjelenésére!

 

2016. február 5.

Szűcs Béla vezetőségi tag, kapcsolattartó és weblap szerkesztő

 

 

 ...................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Kezdődik a személyi jövedelemadó 1% felajánlások ideje - kérjük látogatóink támogatását!

 

A Miskolci Gombász Egyesületről (MIGE) honlapunk legtöbb látogatója csak annyit tud, hogy van rajta többek között egy sokak által látogatott gomba fajlista. Fajlistánkra és honlapunkra természetesen büszkék vagyunk, de az egyesület közhasznú tevékenysége sokkal szerteágazóbb.

 

Pár adat arról, hogy például 2015-ben mi mindent csinált még a MIGE tagsága, a napi teendőkön, nyílt túráinkon és alapfokú tanfolyamunkon felül:

 

-          7 alkalommal tartottunk nyílt továbbképző előadást egyesületen belül;

-          5 alkalommal fogadtunk szintén nyílt továbbképzési céllal külső előadókat;

-          7 alkalommal tartottunk ismeretterjesztő előadást iskolákban, vagy más civil szervezetben;

-          11 alkalommal rendeztünk kisebb gombabemutatót vagy nagy gombakiállítást piacon, múzeumban, iskolákban, fesztiválokon;

-          5 alkalommal adtunk TV vagy rádió ismeretterjesztő interjút.

 

Gondolom közismert, hogy az iskolákban, könyvtárakban, múzeumokban az utóbbi években nem tudnak hozzájárulni az előadások, gombabemutatók költségeihez. Az érdeklődés viszont nagy és mi örömmel teszünk neki eleget - amíg bírjuk.

Bevételeink a bizonytalan és részleges pályázatokon felül tagdíjainkból és a személyi jövedelemadó 1% bevételekből származnak. Látogatóinktól túráinkon, rendezvényeinken belépődíjat nem szedünk.

Ha nem kötelezték még el magukat másfelé és méltónak tartanak rá minket, támogassák tevékenységünket személyi jövedelemadójuk 1 %-val! Adataink:

 

Miskolci Gombász Egyesület

Adószámunk: 19077802-1-05

 

2016. január 21.

Szűcs Béla

vezetőségi tag, kapcsolattartó és weblap szerkesztő

 

 

...................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Előadási Meghívó

 

2015.11.23-án 17:00 órától Dr. Rimóczi Imre vetítéses előadására kerül sor "Vadon termő nagygombáink szerepe egészséges táplálkozásunkban" címmel a Civil Házban.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával valósul meg.

 

2015.11.20.

Vezetőség

 

 

..................................................................................................................................................................................................................................................................................

Meghívó – Gasztronómiai Est 2015!

 

A Miskolci Gombász Egyesület vezetősége tisztelettel meghívja tagjait idei Gasztronómiai Estjére!

 

Időpontja: 2015. október 20.

                  Érkezés 17:00 órától, tálalás 18:00 órától.

 

Helye: Szentpály Iskola oktatóterme (régi Otthon Étterem, Kilián)

 

A kiszolgálás a szokásos svédasztalos rendszerben történik.

 

A főzéshez szükséges gombákat vadon termő gombák gyűjtéséből szeretnénk biztosítani.

 

A Gasztronómiai Esten felszolgált menü:

 

1./ Tárkonyos csirkeragu leves

2./ Gombás rizs

3./ Sajtos gombanyárs

4./ Lengyel gombasaláta

5./ Gombával töltött csirkecomb

6./ Rántott marhacomb + barnamártás + knédli

7./ Afrikai harcsa Jambart módra

 

Az egyesület ásványvizet, rostos ivólevet, kávét biztosít.

 

Részvételi díj: Az egyesület jubileumi évére való tekintettel MIGE tagoknak ingyenes

                        Nem tagok részére 2000.- Ft/fő

 

Jelentkezési határidő: 2015.10.16 péntek, Szamosi Árpádné Magyar Évánál!

                                      Tel.: +36 70 506-6563

                                      E-mail:

 

Várjuk tagjaink és vendégeik jelentkezését! Töltsünk együtt egy kellemes estét!

 

Kérjük, hogy tagjainkat, mindenképpen jelezzék a megadott címen, hogy részt akarnak-e venni, vagy nem?!

 

A rendezvény zártkörű, csak egyesületi tagjaink, az általuk és az egyesület által meghívottak vehetnek részt rajta!

 

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával jön létre!

 

 

2015. október 13.

Vezetőség

 

 

   

 

 

................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

                                    MEGHÍVÓ

a Miskolci Gombász Egyesület Jubileumi Szakmai Napjára

 

Tisztelettel és szeretettel meghívunk a Miskolci Gombász Egyesület idei, VI. Szakmai Napjára, melyet ismét Szentléleken tartunk, 2015. július 03-05. között.  Egyesületünk idén ünnepli jelenlegi nevén való bejegyzésének 25. évfordulóját, melyet szeretnénk egy jó hangulatú baráti összejövetellel emlékezetesebbé tenni.

A rendezvény részvételi létszáma a szálláslehetőség miatt korlátozott. Jelentkezési határidő: 2015. június 25.

 

Szállás:

A szállás a Szentléleki Turistaház területén lesz, többféle lehetőséggel.

 

A kőházban 1 db 3 ágyas, 1 db 4 ágyas, 2 db 6 ágyas és 1 db 24 ágyas szoba áll rendelkezésünkre. Ára egységesen 2300.- Ft/fő/éj + 450.- Ft/fő/éj IFA. A szobákban való elhelyezés jelentkezési sorrendben, illetve a meghívottak közötti egyéni megállapodás alapján történik! A miskolci lakosok az IFA alól mentesek!

 

Lehetőség van sátorozásra is, ennek ára 1500.- Ft/fő/éj + IFA

 

Aki a hálózsákos szabadban alvás eltökélt híve, annak 1000.- Ft/fő/éj + IFA az ára a talpalatnyi földnek, friss hegyi levegőnek és a fenyves illatának.

 

Étkezés:

A rendezvényre 03-án délután 14:00 órától lehet érkezni. Ezen a napon értelemszerűen csak estebéd lesz.

Szombaton (04-én) reggeli és estebéd, vasárnap (05-én) reggeli fogyasztására lesz lehetőség.

A reggeli ára egységesen 950.- Ft/fő/nap.

Az estebéd ára pénteken 1800.- Ft/fő, szombaton 1950.- Ft/fő.

Az étkezések igénybevétele nincs kötelezően a szállás igénybevételéhez kötve. Kérjük a jelentkezőket, hogy napi bontásban adják meg, mikor melyik étkezésre tartanak igényt!

Vegetáriánus étkezési lehetőség van, az erre vonatkozó igényt szintén kérjük előre megadni!

Büfé nyitva tartás folyamatos. A hűtőszekrény kapacitás nem túl nagy!

 

Utazás:

A szálláshoz közút vezet, de tömegközlekedési lehetőség nincs. Kérjük a jelentkezőket, hogy a múlt évhez hasonlóan egyéni megoldásokkal szervezzék meg odajutásukat. Végső esetben ha másként nem megy, korlátolt számban segítünk az előre megbeszélt pontról való feljutásban.

A turistaház területén a parkolás ingyenes!

 

A program:

A rendezvény részletes programját június végéig minden jelentkezőnek megküldjük. Programvázlat:

 

Érkezés pénteken 14:00 órától, szombaton 9:00 óráig.

Regisztráció és az igényelt szolgáltatások befizetése után a szállás elfoglalása, pénteken estefelé bevezető séta, ismerkedés a környékkel és egymással, szabad program.

Szombaton reggeli után több csoportban túrák, nehézségi fok és irány szerint szabadon választva. Gombaszépségverseny, a gyűjtött gombák folyamatos fajhatározása, estebéd után előadások (Albert László: tejelőgombák; Béres János: rövid jubileumi visszatekintő), majd szabad foglalkozás.

Vasárnap reggeli után 10:00 óráig kell a szállást elhagyni. Aki még marad egy levezető túra erejéig, a csomagok elhelyezéséről gondoskodunk.

 

Szeretettel várunk!

 

Információ, jelentkezés: Szűcs Béla

                                         

                                         +36 20 961-7653

 

 

 

..................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Jelentkezés a 2015. évi MIGE napra

Kérjük tagjainkat, hogy akik részt akarnak venni a 2015. május 25-én tartandó MIGE napon, jelezzék szándékukat Szamosi Árpádné Magyar Éva szervező titkárunknál május 21-ig.

A rendezvényen közös főzésre is sor kerül, az ehhez való alapanyag beszerzéshez kell tudnunk, hogy hányan leszünk?!

A bográcsozás mellett lehetőség lesz szalonnasütésre is. Az ehhez szükséges alapanyagokat ki-ki saját részére hozza magával!

Üdítő italokról az egyesület gondoskodik.

 

Éva elérhetősége: bogar67@citromail.hu

                          Tel.: 06 70 506 6563

 

2015.05.15.

Vezetőség

 

 

..................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlása

Kérjük honlapunk látogatóit, hogy ha még nem rendelkeztek személyi jövedelemadójuk 1 %-ról és meg vannak elégedve honlapunk színvonalával, egyesületünk tevékenységével,  támogassák vele a Miskolci Gombász Egyesület működését!

Adószámunk: 19077802-1-05

Tisztelettel: Miskolc 2015.05.15.

                     Vezetőség

 

.............................................................................................................................................................................................................

 

Elhunyt Petheő Ilona, egyesületünk alapító tagja

 

Mély fájdalommal értesítjük tagjainkat, hogy Pethető Ilona, a Miskolci Gombász Egyesület alapító tagja, volt könyvtárosunk 2015. május 05-én, 71 éves korában  elhunyt.

Végső búcsúztatására május 15-én pénteken 15:00 órakor a Szent Anna temetőben kerül sor.

Egyesületünk részéről a vezetőség képviselői helyezik el sírjánál a kegyelet virágait.

Hűséges munkatársunk emlékét megőrizzük. Nyugodjon békében!

 

2015.05.14.

Vezetőség

 

 

..................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

Elhunyt Polák Jenő, egyesületünk aktív tagja

 

Mély fájdalommal értesítjük tagjainkat, hogy Polák Jenő, a Miskolci Gombász Egyesület tagja 2015. április 28-án, hosszan tartó betegség után csendesen elhunyt.

Osztozunk özvegye, Polák Jenőné Gizike vezetőségi tagunk és családja gyászában.

Végső búcsúztatására május 04-én hétfőn 12:00 órakor a Diósgyőri temetőben kerül sor.

Egyesületünk részéről a vezetőség képviselői helyezik el sírjánál a kegyelet virágait.

Kedves munkatársunk, csendes, mindig kedélyes barátunk emlékét megőrizzük! Nyugodjon békében!

 

2015.05.02.

Vezetőség

 

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

Elhunyt Váradi Tibor, egyesületünk tiszteletbeli tagja

Értesítjük tagjainkat, hogy a napokban elhunyt Váradi Tibor, a Miskolci Gombász Egyesület egyik legrégebbi tagja, tiszteletbeli tagja.

Végső búcsúzatatására április 22-én szerdán 14:00 órakor a Szentpéteri kapui temető ravatalozójából kerül sor.

Egyesületünk részéről a vezetőség képviselői helyezik el sírjánál a kegyelet virágait.

Régi túratársunk, közkedvelt gombászbarátunk emlékét megőrizzük. Nyugodjon békében!

 

2015.04.20

Vezetőség

 

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Következő tanfolyami túránk

Következő tanfolyami túránkra április 12-én kerül sor. Találkozás 9:00 órakor Miskolcon, a Búza téri görögkatolikus templom melletti parkolóban.

Túravezető: Szűcs Béla tanfolyamvezető

Várjuk valamennyi hallgatónkat!

 

2015.04.07

Szűcs Béla tanfolyamvezető

 

 

...............................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Első tanfolyami túránk

Első tanfolyami túránkra március 22-én kerül sor. Találkozás 9:00 órakor Miskolcon, a Búza téri görögkatolikus templom melletti parkolóban.

Túravezető: Béres János elnök

Várjuk valamennyi hallgatónkat!

 

2015.03.17

Szűcs Béla tanfolyamvezető

 

 

............................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

Alapfokú gombaismereti tanfolyam 2015.

 

 A Miskolci Gombász Egyesület felhívása

 

 A Miskolci Gombász Egyesület alapfokú gombaismerői tanfolyamot indít a Miskolcon és vonzáskörzetében élő érdeklődők számára.

 

Az alapfokú tanfolyamon mintegy 110 gyakori gombafajjal lehet majd megismerkedni, melyről előre listát adunk. A konkrét fajokon túl több olyan nemzetséggel is megismerkedhetnek, amelyekre étkezési értelemben általános érvényű jellemzők vonatkoznak.
A tananyagba tartozik még a gombagyűjtés szakmai és törvényi szabályai, kereskedelmi alapismeretek, mérgezéstan, tartósítás, gombatermesztés és a védett gombák megismerése.

 

A képzés időtartama: 70 óra (30 óra elmélet, 40 óra terepgyakorlat). 

 

Az elméleti foglalkozások helye: Miskolc, Civil Ház, Széchenyi u. 19. 4/3.

A foglalkozásokat szombatonként 9:00 órai kezdettel tartjuk. A konkrét időpontokat az első foglalkozáson megbeszéljük.

 

Az elméleti képzést két nagyobb blokkban csoportosítjuk:

 

Az első blokkban ismertetésre kerülnek a gombák alapvető élettani és morfológiai jellemzői, az egyes nemzetségek és a konkrét fajok felismeréséhez szükséges jellemzők, a gombamérgezési ismeretek, a gombagyűjtés szakmai és törvényi szabályozása.

Ezt követően megkezdjük a gyakorlati foglalkozásokat, gombagyűjtő túrákat. Minden túrát szakellenőri végzettségű szakember vezet, a talált gombákat a túrák végén határozási gyakorlaton kielemezzük. A terepgyakorlatokat a Bükkben és környékén tartjuk, előre egyeztetett hétvégi időpontokban.

 

A második elméleti oktatási blokkra ősz végén, a vizsga előtt kerül sor, ismétlő előadásokkal és a még át nem vett tananyag előadásával, behozott gombák határozási gyakorlatával.

 

Jelentkezési határidő: 2015. február 16.

 

Első foglalkozás: 2015. február 21.

 

Részvételi díj: 20 fő résztvevő elérése esetén 20.000.- Ft/fő. Kevesebb jelentkező esetén arányosan több, de legfeljebb 25.000.- Ft/fő.

A részvételi díjat az első foglalkozáson, egy összegben kell befizetni! A részvételi díj tartalmazza a vizsgadíjat is.

 

Vizsga: 2015. novemberében. Sikeres vizsga esetén a tanfolyam elvégzéséről tanúsítványt állítunk ki. (A vizsga nem kötelező!)

 

Jelentkezés és információ:Szűcs Béla 20/961-7653 

 

Ajánlott irodalom: www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php

                                  Locsmándi Csaba – Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn

                                  Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat 1-2.

                                  Albert-Locsmándi-Vasas:: Hazai védett és veszélyeztetett gombafajok

                                  Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

 

Az első foglalkozásra érdemes elhozni a meglévő gombászkönyveket egyeztetés céljából.

 

Miskolc  2015.01.30

Szűcs Béla tanfolyamvezető

 

 

..................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Meghívó 2015. évi első foglalkozásunkra

 

Idei, 2015. évi első elméleti foglalkozásunkat február 02-án hétfőn 17:00 órakor tartjuk a szokott helyen, a Civil Ház nagytermében. Tervezett program:

- Szűcs Béla: Képes beszámoló 2014. évi tevékenységünkről, röviden

- A vezetőség összeállított egy keretet az első félév munkatervéhez - töltsük meg konkrét tartalommal együtt!

 

Kérjük egyesületünk tagjait, minél többen jöjjetek el! Amit most együtt eltervezünk, olyan lesz az első félévünk!

 

2015. január 24.

Szűcs Béla vez. tag

felelős szerkesztő

 

 

.................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Újabb hír: megvan a milliomodik látogató kiléte is!

Ma érkezett ez a fotó a honlapunk milliomodik látogatójától, Szabó Andrea levelezőnktől:

Köszönjük a váratlan meglepetést és további eredményes gombászkodást kívánunk!

 

2014.11.27.

Szűcs Béla

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Évzáró Est 2014.

 

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy szokásos Évzáró Estünket idén december 5-én tartjuk, az ITC Székház helyiségében (múlt évi helyszín).

 

A termet 17:00 órától 22:00 óráig béreljük. A vacsorát 18:00 órakor tálalják.

A vacsora menüjét a november 10-i foglalkozásunk alkalmával a jelenlevők választották ki: rántott- és párizsi szelet körettel, savanyúság.

Süteményt, italokat a szokásokat követve mi viszünk.

A vacsora teljes időtartama alatt élőzene fog szólni.

 

Részvételi díj tagoknak és vendégeknek egyaránt 2.000.- Ft/fő (terembérlet + vacsora).

 

Szintén a hagyományoknak megfelelően tombolát is rendezünk. Kérjük a megjelenőket, hogy az egyesület által vásárolt nyereményeket egészítsék ki saját nyereménytárgy felajánlásokkal!

Egy tombola szelvény ára 200.- Ft lesz.

 

Szeretettel várjuk minden tagunkat és kedves vendégeiket!

 

Jelentkezési határidő: 2014. december 01.

Jelentkezni Szamosi Árpádné Magyar Éva szervező titkárnál lehet a november 24-i foglalkozásunkon, vagy e-mailben és telefonon (, tel.: 06 70 506 6563).

 

Vezetőség

Sz.B.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Egymilliónál több látogató 3 év alatt!

Tegnap, 2014.11.11-én 21 óra 22 perckor átléptük az 1.000.000  honlap látogató határt, melyet számlálónk 2012.01.01 óta jegyez!


A Facebookon közzétettem egy felhívást, hogy jelezze, aki a határ közelében jár. Sorra érkeztek a számok és 11 perc múlva megjött egy fotóval is dokumentált 1.000.001 sorszám. Fodor Kata küldte, Százhalombattáról.

Köszönöm mindenkinek, aki akár egyetlen betűvel, képpel vagy bármi más módon hozzájárult honlapunk létrehozásához, alakításához!

 

Szintén köszönetet mondok a Facebook Magyar Gombász és Gombahatározó csoportjaiban tevékenykedőknek! Sokszor segítettek a fajhatározásokban és a feltett fotók közül jónéhányat megjelentettünk honlapunkon is. Aki nálunk nem talál választ kérdésére, bizalommal forduljon ezekhez a közösségi oldalakhoz is - és persze viszont!

 

Szűcs Béla

2014. november 12.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Meghívó a szeptember 29-i Fórumra

A Miskolci Gombász Egyesület 2014. szeptember 29-i foglalkozásán vitafórum megtartására kerül sor. Előadója Dr. Lucskai Attila, a Földművelésügyi Minisztérium ökogazdálkodási és mikológiai szakreferense. Témája az új FM gomba rendelet tervezettel kapcsolatban felmerülő további kérdések megbeszélése, illetve a védett gombákkal kapcsolatban idén nyáron kialakult sajátságos helyzet értékelése, megvitatása.

A foglalkozás Miskolcon a Civil Házban lesz (Széchenyi u. 19. 4/3) 17:00 órai kezdettel. Egyesületünk tagjain kívül várhatóan jelen lesz az ÉSZAKERDŐ Zrt. és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság képviselője, valamint a Búza téri piac gombavizsgálója is.

Reményeink szerint eredményes együttműködésre, de legalábbis az álláspontok megismerésére és közelítésére kerülhet sor.

Kérjük tagjainkat, minél nagyobb létszámban vegyenek részt a foglalkozáson!

 

Miskolc, 2014. szeptember 23.

Szűcs Béla

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Gasztronómiai Est 2014.

 

A Miskolci Gombász Egyesület 2014. évi Gasztronómiai Estjét október 6-án tartjuk a Szentpály Iskola oktatótermében (régi Otthon Étterem, Kilián).

 

Gyülekezés: 17:30 órától.

 

A kiszolgálás a szokásos svédasztalos rendszerben történik.

 

Részvételi díj az előző évnek megfelelően: MIGE tagoknak 1000.- Ft/fő

                                                                       nem tagok részére 2000.- Ft/fő

 

A főzéshez szükséges gombákat vadon termő gombák egyéni gyűjtéséből szeretnénk biztosítani. A gyűjtött gombákat október 5-én Klemenikné Valikának kérjük leadni (Miskolc, Gagarin út 22. F/3). Telefon: 46/372-892

A gombákat 06-án reggel Béres János bevizsgálja és utána kerül átadásra az étterem konyhájára.

 

A rendezvényre legkésőbb október 03-ig lehet jelentkezni Szamosi Árpádné Magyar Évánál.

Tel.: 06 70 506-65-63

Aki a jelentkezés ellenére nem jelenik meg az esten, a részvételi díjat akkor is meg kell fizetnie!

 

A Gasztronómiai Esten felszolgált menü:

 

1./ Zöldséges gombaleves gombás metélttel

2./ Gombás rakott tészta

3./ Gombás édes-savanyú sertés csíkok

4./ Gombás fasírt tekercs

5./ Gombás csirketorta

6./ Hagymás-gombás törtburgonya

7./ Gombás zöldséges rizottó

8./ Svéd gombasaláta

 

Várjuk tagjaink és vendégeik jelentkezését! Töltsünk együtt egy kellemes estét!

 

2014. szeptember 18.

Vezetőség

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Meghívó szalonnasütős túrára

A Közgyűléskor megbeszéltek szerint egyesületünk szalonnasütős túrát szervez a DTSK pihenőháznál, Garadnán augusztus 31-én.
Találkozás: legkésőbb 9:00 órakor a DTSK pihenőháznál.


Szalonnát és kenyeret az egyesület biztosít. Minden mást a résztvevők hozzanak, ízlés szerint!
A túrázó kedvűek majd megbeszélik, merre akarnak menni.


Szeretettel várjuk tagjainkat!

 

Miskolci Gombász Egyesület

Szűcs Béla

 

 

Meghívó Rendkívüli Közgyűlésre

A Miskolci Gombász Egyesület 2014. augusztus 18-án 17:00 órakor tartja Rendkívüli Közgyűlését.

Helyszín: Miskolc, Civil Ház (Széchenyi u. 19. 4/3.)

 

A Rendkívüli Közgyűlés napirendje:

 

-          Alapszabály változás nyilvántartásba vétele iránti kérelmünkkel kapcsolatban a Miskolci Törvényszék által előírt hiánypótlások ismertetése és elfogadása.

 

A közgyűlés a tagok 50% + 1 fő megjelenése esetén határozatképes. Ettől kisebb számú jelenlét esetén a közgyűlés 17:30 órakor ismételten összehívott közgyűlésként kerül megtartásra, amely a jelenlevők számától függetlenül határozatképes.

 

Felhívjuk azok figyelmét, akik az idei tagdíjukat még nem fizették be, hogy legkésőbb a közgyűlés napjáig tegyék meg!

 

Miskolc, 2014. augusztus 8.

 

Miskolci Gombász Egyesület

Szamosiné Magyar Éva szervező titkár

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PROGRAM – Szakmai Napok 2014

A MIGE Szakmai Napok (2014.04-06.) részletes programterve:

 

Péntek:

-          Érkezés, regisztráció, szállásfoglalás 14:00 órától

-          Estebéd 18:00 órától

-          Szabad foglalkozás, ismerkedés

 

Szombat:

-          Reggeli 8:00 órakor

-          Frissen érkezőknek regisztráció, szállásfoglalás legkésőbb 9:00 óráig

-          Túrák indítása, gombaszépségverseny meghirdetése 9:00 óra

-          Túrákról való visszaérkezéstől folyamatos fajhatározás, nevezés a szépségversenyre

-          Estebéd 17:00 órakor

-          Dr. Rimóczi Imre előadása (A pöfetegek sokfélesége) 18:30 órától

-          Fődi Attila előadása gyógygombákról

-          Gombaszépségverseny eredményhirdetés

-          Szabad program, szalonnasütés igény szerint (alapanyagot biztosítunk)

 

Vasárnap:

-          reggeli 8:00 órakor

-          távozóktól elköszönünk

-          maradóknak levezető túra igény szerinti irányban

 

A szállást 10:00 óráig kell elhagyni. A még túrázni indulók cuccát bepakoljuk valahová.

 

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a rendezvény teljes időtartama alatt a Bükki Nemzeti Park területén fogunk tartózkodni. Növényeket leszedni, károsítani tilos (a nem védetteket is), állatokat nem bántunk, lehetőség szerint nem zavarunk. Szedhető gombamennyiség fejenként naponta 2 kg.

 

Jó társaság jön össze, reményeink szerint kellemesen és hasznosan fogjuk tölteni időnket!

 

Miskolci Gombász Egyesület

2014. július 2.

 

 

 

 

 

 

 

Június 23-i foglalkozásunk

 

Értesítjük tagjainkat, hogy a június 23-i foglalkozásunkon Dr. Lucskai Attila (Földművelésügyi Minisztérium, ökogazdálkodási és mikológiai szakreferens) tart előadást: Az új gombarendelet tervezet bemutatása és gombákkal kapcsolatos aktualitások.

Foglalkozásunkat a szokott helyen és időben (Civil Ház, 17:00 óra) tartjuk.

Lehetőséget kapunk a témához való kérdések feltevésére is. Kérjük tagjainkat, hogy használják ki ezt a ritka alkalmat, amikor már a rendelet alkotás folyamatában észrevételeket tehetünk, közvetlen élő kapcsolatban választ kaphatunk felmerülő kérdéseinkre.

Számítunk tagjaink minél teljesebb létszámban való megjelenésére és aktivitására!

 

2014.06.16

Szűcs Béla

 

 

 

2014. május 11-én Miskolc Város Napja alkalmából gombakiállítást rendezünk!

Helyszín: Zöld Sátor, Szent István tér mögötti parkoló

Nyitvatartás: 10:00 - 19:00 között.

Program: Gombabemutató az éppen termő fajok frissen szedett példányaiból.

                  Gomba készítmények bemutatása

                  Gombaszakellenőri ügyelet egész nap

                  Fotókiállítás

                  Gyermek- és felnőtt foglalkoztatás

Minden kedves látogatónkat szeretettel várjuk!

Kérjük egyesületünk tagjait az eseményhez méltó közreműködésre!

Szervező, információk: Szamosi Árpádné Magyar Éva

 

2014. május 05.

Szűcs Béla

 

 

 

                 

2014. április 28-án 17:00 órai kezdettel Szilvásy Edit előadására várjuk tagjainkat!

Vetítéses előadás: "A gombák királysága" - ismerkedjünk a gombákkal Jens H. Petersen könyve alapján

Beszámoló az április 26-i gombabemutatónkról

Felkészülés a május 11-i kiállításunkra

A Május 1-i ZGE-vel közös túra megbeszélése

Várjuk tagjaink aktív részvételét!

 

Szűcs Béla

 

 

2014. április 14-én 17:00 órai kezdettel éves rendes közgyűlésünk megtartására kerül sor!

Napirendek:

- 2013. évi beszámoló

- közhasznúsági melléklet elfogadása

- A Felügyelő Bizottság beszámolójának elfogadása

- 2014. évi pénzügyi terv elfogadása

- Alapszabály módosítása az új jogszabályoknak való megfelelés érdekében

 

Ha a közgyűlés az eredetileg meghirdetett kezdési időpontjától számított 30 percen belül nem válik határozatképessé, a közgyűlés ismételten összehívott közgyűlésként az eredeti napirendi pontokkal a megjelentek számára való tekintet nélkül határozatképessé válik.

 

Várjuk tagjaink aktív részvételét!

 

Szűcs Béla

 

 

Természetőr egyesület alakult - lehet jelentkezni!

 

Az Országos Természetőr Egyesület 2012 szeptemberében alakult meg Budapesten, működését 2013 februárjában kezdte meg. Az Egyesület alapvető célja, hogy társadalmi, egyesületi, állampolgári eszközrendszerével segítse elő a természeti és a védett természeti területek és értékek, valamint a Natura 2000 területek őrzését, megóvását, károsításának megelőzését.

 

Az Egyesület civil szakmai szervezet, szakmai közösség kíván lenni a természetőrzéssel foglalkozó szakemberek és minden olyan állampolgár számára, akik a természetvédelem sokrétű feladatai között a természetőrzésre összpontosítva kívánnak társadalmi aktivitást kifejteni. Elsősorban polgári természetőr tagjai révén feladat a Természetvédelmi Őrszolgálat feladat-ellátásának segítése, de segíteni szándékozik az új egyesület az erdészeti szakszemélyzet, a hivatásos vadászok és a halászati őrök őrzési munkáját is elsősorban az észlelt problémák jelzésével, de igény esetén őrzési közreműködéssel is.

 

Az  Egyesületnek hét területi szervezete van az országban, a tevékenység szakmai hátterét pedig specializált szakosztályai segítik. Az Észak-magyarországi Területi Szervezet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területére alakult, és várja soraiba a természetjárókat, természetbarátokat is.

 

Az Országos Természetőr Egyesület honlapja: www.természetőr.hu  (ékezettel vagy anélkül egyaránt elérhető).

 

Kecskés Béla

2014.04.02

 

Következő foglalkozásunk

Március 03-án a Civil Házban 17:00 órai kezdettel Dr. Rimóczi Imre tart előadást a védett gombákról és a kapcsolódó témákról. Élő gombákat lehet hozni határozás céljából.

Várjuk tagjainkat és az érdeklődőket!

 

Miskolc, 2014.02.27.

Szűcs Béla

 

Alapfokú gombaismereti tanfolyam

 A Miskolci Gombász Egyesület felhívása

 

Jelentkezés határideje: 2014. február 28.

 

Képzés időtartama: 70 óra (32 óra elmélet, 38 óra terepgyakorlat)    

Képzés helye: Miskolc

 

Tanfolyam kezdete: 2014. március 08.

 

Elméleti foglalkozások: szombatonként 9 órától 12.00-ig. Időpontok egyeztetése a helyszínen.

Terepgyakorlatok: a Bükkben és környékén, előre egyeztetett hétvégi időpontokban.

 

Tanfolyam díja: 20 fő résztevő esetén 27.500 Ft/fő.      

                                                                                             

Vizsga: 2014. novemberében. Sikeres vizsga esetén a tanfolyam elvégzéséről oklevelet állítunk ki. (A vizsga nem kötelező!)

 

Jelentkezés és infó: Dr. Rémiás Tibor 30/413-5418

                        vagy Szűcs Béla 20/961-8300 

                                 

Miskolc  2014.02.09

 

 

Első elméleti foglalkozásunk!

Idei, 2014. első elméleti foglalkozásunkat február 03-án hétfőn 17:00 órakor tartjuk a szokott helyen, a Civil Ház nagytermében. A vezetőség összeállított egy keretet az első félév munkatervéhez - töltsük meg konkrét tartalommal együtt!

Kérjük egyesületünk tagjait, minél többen jöjjetek el! Amit most együtt eltervezünk, olyan lesz az első félévünk!

 

2014. január 29.

Szűcs Béla

felelős szerkesztő