MIGE
2024. december 05.
Vilma

Sárgalemezű galambgomba - Russula romellii

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Sárgahúsú galambgomba

 

Kalap: 15-20 cm-re is megnő a kalapja, mely változatosan borvörös, barnásvörös vagy olajbarna, de az ibolyás-, bíborosibolyás árnyalat soha nem hiányzik róla. Öregen bemélyedő közepe gyakran kifakul. Nedvesen fénylő kalapbőre könnyen lehúzható.

 

Lemezek: fiatalon krémszínűek, később mély tojássárgák, okkersárgák, szélesek, vastagok, morzsalékonyak.

 

Tönk: kemény, kívül-belül hófehér, korán üregesedik, majd felszínén rózsaszínes árnyalatú foltok lehetnek.

 

Hús: fiatalon kemény, majd lágyabb és törékenyebb. Fehér, a kalap peremén gyengén citromsárgás lehet. Ízletes, bár illata nincs.

 

Előfordulás: lomberdőben, tölgyek, gyertyán, bükk gyökereihez kötődve, főleg hegyvidéken, ritkábban az alföldön él. Nyár elejétől október végéig terem mindig egyenként, néha több is egymás közelében. A napos, gyorsabban felmelegedő erdőszéleken, tisztásokon, erdei utak mentén gyakoribb.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 4

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2016.08.24 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2016.08.24 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2016.08.24 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2016.08.24 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2011.08.07 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2011.07.05 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2011.07.05 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2010.07.31 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2009.07.17 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 

Vissza a fajlistához