Ez a gomba ehető.
Syn.: Gyakori nagyőzlábgomba
Kalap: 10-30 cm széles, halványbarnás, felülete pikkelyekkel borított..
Lemezek: fehérek, idősödve krémszínűek, szélesek, sűrűk, a tönk előtt gyűrűbe összenőttek.
Tönk: kígyóbőrszerűen mintázott, alja gumós, gyűrűszerű gallérja vastag, kettős szélű.
Hús: a kalapban vattaszerű, mogyoróillatú és -ízű.
Termőhely és idő: V-XI; erdőszélen, tisztásokon, mezőkön, hazánkban gyakori.
Étkezési érték: ehető, kiváló ízű gomba, legjobb rántva. A rostos, kemény tönköt ne használjuk fel. A kiterült kalapokat lehetőleg még a szedés napján készítsük el, mert tárolva gyorsan romlanak. (!!!)
Hasonló fajok: piruló őzlábgomba, karcsú őzlábgomba, tüskés őzlábgomba.
Megjegyzés: a zárt kalapú, fiatal példányok jellegzetesen dobverő formájúak, kiterülve esernyőre hasonlítanak.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() 2023.11.07 Alsózsolca, zártkert Fotó: Bátor Laca levelezőnk | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk |
![]() Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | ![]() 2017.07.18 Bükk Fotó: Miknyik József levelezőnk | ![]() Fotó: Lezsák Mónika |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Sándor |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() 2008.07.27 Ragály Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária |