Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Rózsáshúsú tejelőgomba
Kalap: 4-8 (10) cm széles, közepe gyakran púpos, okker- vagy bézsbarnás, szarvasbőrszínű, gyakran foltos, felülete gödörkés, ráncos, néha sima, száraz, matt.
Lemezek: krémszínűek, majd okkersárgásak, a sérülések helyén rózsásra színeződnek.
Tönk: fehéres, halványokkeres, a kalapnál világosabb; a tejnedv fehér marad, csak a vágásfelületén színeződik rózsásra.
Hús: enyhe, a tejnedv csípős ízű.
Előfordulás: júliustól novemberig, savanyú talajú lomberdőben, főleg gyertyán alatt; hazánkban nem ritka gombafaj.
Étkezési érték: csípős íze miatt étkezésre alkalmatlan gombafaj.
Hasonló fajok:vörösödőtejű tejelőgomba, a L. ruginosus bükkösökben nő, lemezei vastagok és ritkán állók, hazánkban ritka, nem ehető faj.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit |