EZ A GOMBA MÉRGEZŐ!
Syn.: Entoloma rhodopolium f. nidorosum
Kalap. 3-6 (9) cm széles, vékony húsú, higrofán, sárgás-, barnásszürke, gyorsan kifakul, felülete sima, csupasz, selymesen fénylő.
Lemezek: fiatalon fehéresek, később rózsásak, foggal nőnek a tönkhöz.
Tönk: kalapszínű, vékony.
Hús. a gomba feltűnően törékeny, szúrós, nitrózus (salétromsav-) szagú, íze nem jellegzetes, néha kissé lisztízű is lehet.
Előfordulás: júniustól novemberig, többnyire lomberdőben, különösen bükkösökben, seregesen, hazánkban helyenként nem ritka.
Étkezési érték: mérgező, 0,5-3 óra lappangási idő után hányás és hasmenés jelentkezik. Méreganyagait még nem ismerjük.
Hasonló fajok: tövisaljagomba, zöldesszürke döggomba.
Megjegyzés: Szúrós, nitrózus szaga jellegzetes, ami alapján könnyen elkülöníthető. Régebben a lúgszagú döggombát önálló fajnak tartották, újabban azonban a mikológusok egy része még formának sem fogadja el.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve (2008)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Dénes | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László |