Ez a gomba ehető.
Kalap: 5-7 (10) cm, kúposból kiterülő, tompa púpos; széle aláhajló, szabálytalan, behasadozó; felszíne fényes, sugarasan benőtten szálas; színe sötétszürke vagy feketésszürke, krémszínű beütésekkel.
Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, fehérek, az esetek többségében sárgán foltosak.
Tönk: 7-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres, görbülhet, lefelé szélesedhet vagy keskenyedhet, fehéres, hosszanti szálas, általában sárga foltokkal.
Hús: rostos, fehér vagy sárgás, szürkül elvágva, lisztes ízű és szagú.
Termőhely és idő: fenyőerdőkben, ritkán bükkösökben, szeptembertől novemberig a középhegységektől a magashegységekig.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |