Ez a gomba ehető.
Syn.: Gyakori nagyőzlábgomba
Kalap: 10-30 cm széles, halványbarnás, felülete pikkelyekkel borított..
Lemezek: fehérek, idősödve krémszínűek, szélesek, sűrűk, a tönk előtt gyűrűbe összenőttek.
Tönk: kígyóbőrszerűen mintázott, alja gumós, gyűrűszerű gallérja vastag, kettős szélű.
Hús: a kalapban vattaszerű, mogyoróillatú és -ízű.
Termőhely és idő: V-XI; erdőszélen, tisztásokon, mezőkön, hazánkban gyakori.
Étkezési érték: ehető, kiváló ízű gomba, legjobb rántva. A rostos, kemény tönköt ne használjuk fel. A kiterült kalapokat lehetőleg még a szedés napján készítsük el, mert tárolva gyorsan romlanak. (!!!)
Hasonló fajok: piruló őzlábgomba, karcsú őzlábgomba, tüskés őzlábgomba.
Megjegyzés: a zárt kalapú, fiatal példányok jellegzetesen dobverő formájúak, kiterülve esernyőre hasonlítanak.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
2023.11.07 Alsózsolca, zártkert Fotó: Bátor Laca levelezőnk | Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk |
Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | 2017.07.18 Bükk Fotó: Miknyik József levelezőnk | Fotó: Lezsák Mónika |
Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Szilvásy Edit |
Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk |
Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Hodobay Sándor |
Fotó: Hodobay Mária | Fotó: Hodobay Mária | 2008.07.27 Ragály Fotó: Szűcs Béla |
Fotó: Kaposvári László | Fotó: Hodobay Mária | Fotó: Hodobay Mária |
Fotó: Hodobay Mária |