MIGE
2021. szeptember 26.
Jusztina

Csíkosspórájú álszarvasgomba - Elaphomyces virgatosporus

Védett!Ez a gomba védett!Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Termőtest: 0,8-2 cm átmérőjű, alakja gömbölyded vagy lapított, gyakran gödrös, horpadt. Peridiuma kívülről barnásfekete, matt, aprónszemölcsös, kemény és törékeny állagú. Belső része fehér, szürkésfehér színű, gyakran vastagabb, mint a külső rész.

 

Gleba: kezdetben fehéresen vattás, majd éretten sötétbarnás színű, szétporló.

 

Spórák: gömbölyűek, 16-22 mikrométer méretűek, barnák, párhuzamosan futó hullámos sáncokkal díszítettek.

 

Élőhely: A termőtest a talajban, gyakran mélyen, többnyire a humusz és az agyagréteg határán található. Gyertyános-tölgyesekben, gyertyános bükkösökben él, szinte egész évben fellelhető.

  

Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten: A Kárpát-medencében található a faj locus classicus-a és kevés ismert élőhelyének többsége. A természetes élőhelyein jellemző a vadtúltartás. Esetenként – mivel az értékes fekete szarvasgombákkal (Tuber aestivum, Tuber brumale) együtt is előfordulhat - a szarvasgombagyűjtők talajbolygatása is károsíthatja élőhelyeit. Trappe (szóbeli közlés) szerint lehetséges, hogy a kontinensvándorlás előtti időkből származó, ősi reliktum faj.

 

Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft 

  

Forrás: Siller Irén, Dima Bálint, Albert László, Vasas Gizella, Fodor Lívia, Pál-Fám Ferenc, Bratek Zoltán, Zagyva Imre: Védett nagygombafajok Magyarországon – Mikológiai Közlemények, Clusiana 45(1-3): 3-158. (2006)

             Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2006.11.21 Gerecse - Tardos: Malom-völgy
Fotó: Zagyva Imre
 
Mikroszkópos spórafotó
Fotó: Bratek Zoltán (ZB-1353)
 

Vissza a fajlistához