MIGE
2021. szeptember 17.
Zsófia

Bükkös pitykegomba - Entoloma placidum

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Syn.: bükkös döggomba

 

Kalap: 10-30 mm átmérőjű, kúpos, domború, pereme egyenes, közepe lehet kissé benyomott vagy púpos, nem higrofán, nem bordázott, felszíne sugárirányban szálazott, főleg a közepén apró, sötét szürkésbarna apró pikkelyekkel, alattuk a kalapbőr szürkés színű.

 

Lemezek: kissé ritkán állók, tönkhöz nőttek, majd foggal a tönkre lefutók, élük lehet csipkés, fehéres krémszínűek, majd húsrózsássá, rózsaszínűvé válnak, élük színeződik.

 

Tönk: 25-65 × 1-3 mm, hengeres vagy kissé kiszélesedő a bázisa felé, mélykék alapon hosszirányban fehéresen vagy halványkéken szálazott, felső része hamvas, bázisa fehér bolyhos.

 

Hús: kalapban fehéres, a tönkben kékes. Íze, szaga lisztes.

 

Mikroszkópos jellemzők: spórapora rózsaszínes. A spórák mérete 8,0-11,0 (-11.5) x 6,0-7,0 (-7,5) µm, heterodiametrikus, 6-8 tompaszöggel oldalnézetben. Bazídiumok 27,0-33,0 x 8,8-11,5 μm, 4-spórásak, keskenyen bunkósak, csatosak.

 

Előfordulás: korhadó lombos fák anyagán, főként bükkön (Fagus), de mogyorón (Corylus), nyíren (Betula) is megtalálható. Ritka faj.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Hasonló fajok: acélkéklábú döggomba (Entoloma lampropus), amely talajon vagy tűlevelű faanyagon nő, nem lisztszagú, spóráik alakja különböző. Az ibolyástönkű pitykegomba (Entoloma tjallingiorum) tönkje apró pikkelyekkel borított.

 

Forrás:

Morozova, O.V., Noordeloos, M.E., Vila, J. (2014):  Entoloma subgenus Leptonia in boreal-temperate Eurasia: towards a phylogenetic species concept., Persoonia - Molecular Phylogeny and Evolution of Fungi, Volume 32: 141–169.

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzéke (2017.04.26).

Funga Hungarica

Index Fungorum

 

A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.05.25).

 


2020.10.18 Rudabányácska
Fotó: Molnár Rudolf, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
2020.10.18 Rudabányácska
Fotó: Molnár Rudolf, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
2020.10.18 Rudabányácska
Fotó: Molnár Rudolf, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 

Vissza a fajlistához