MIGE
2021. szeptember 17.
Zsófia

Sárga ciprus-csészegomba* - Pithya cupressina

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Termőtest: 0,5-3 mm átmérőjű, fiatalon csészeszerű, fejlődés közben korongszerűvé válik. Belső oldala narancssárga, külső része viszont halványsárga. A csésze tönk nélkül rögzül az aljzathoz.

 

Mikroszkópos jellemzők: A spórák gömbölyűek, sima felületűek, hialinok, 10-11 μm átmérőjűek. A tömlő operkulátus, hengeres, 8-spórás, inamiloid. A parafízisek fonalasak, csúcsuk kissé felfújt, időnként 2 részre tagolódnak.

 

Előfordulás: ciprusfélék (Cupressus, Juniperus) avarján októbertől májusig.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Hasonló faj: a Pithya vulgaris, amely nagyobb méretű, spórái nagyobbak és főként Abies fajokon fordul elő.

 

Megjegyzés: lelőhelyén, virginiai boróka (Juniperus virginiana) avarjában egy időben fordult elő a Pseudopithyella minuscula, Strobiloscypha cupressina, Trichophaea flavobrunnea (boróka-szőröscsészegomba), Chloroscypha alutipes (sárga boróka-csészegomba), Smardaea planchonis fajokkal.

 

Forrás:

-          Sammut, C. (2011). Pithya cupressina (Ascomycota: Pezizomycetes, Sarcoscyphaceae): A new addition to the Maltese mycobiota. The Central Mediterranean Naturalist, 5(3-4), 54-55.

-          Thomas Læssøe, Jens H. Petersen: Fungi of Temperate Europe

 

*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).

 

A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.01.25).

 


2020.12.12 Bánki Arborétum, Debrecen
Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk
 
2020.11.22 Bánki Arborétum, Debrecen
Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk
 

Vissza a fajlistához