MIGE
2021. szeptember 26.
Jusztina

Juherlevél foltgomba* - Rhytisma acerinum

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

A  gomba élősködő tömlősgomba.

 

Termőtest: A gomba juharfák (Acer platanoides, Acer pseudoplantanus, Acer campestre) levelén ősszel 1-2 cm átmérőjű fénylő, fekete sztrómát (termőtestpárna, amelyben a tömlőket tartalmazó termőtestek képződnek)  alkot. A sztróma kívül fekete, belül fehér.

A sztrómában hosszúkás, hullámos kiemelkedések alakjában jelennek meg az apotéciumok (termőtestek), amelyek hosszúkás repedésekkel nyílnak fel tavasszal. Az aszkospórák a légáramlatokkal jutnak fel a koronába, és fertőzik a folyó évi leveleket.  

A termőréteg szürkés sárga.

 

Mikroszkopikus jellemzők: A tömlők bunkó alakúak, csúcsuk csonkakúp alakú, méretük 120-130 x 9-10 µm. A spórák vékony fonalasak, kötegben helyezkednek el, felső csúcsuk lekerekített, alul hegyesek, 60-80 x 1,5-2 µm méretűek.

 

Élőhely: A gomba juharfák (Acer platanoides, Acer pseudoplantanus, Acer campestre) levelén ősszel fejleszti termőtestpárnáit. A gombával légszennyező gázoktól mentes környezetben találkozunk, mivel a gomba aszkospóráinak kihajtását a kén-dioxid gátolja. A juharlevelek tünetmentessége e légszennyező gáz jelenlétének igen jó indikátora.

 

Megjegyzés: A nemzetség más fajaival is találkozhatunk, pl. a tatárjuharon (Acer tatricum) a Rh. punctatum, a fűzfákon (Salix fajok) Rh. salicinum, valamint a tőzegrozmaringon (Andromeda polifonia) a Rh. andromedae.

 

 Forrás: Bánhegyi-Tóth-Ubrizsy-Vörös: Magyarország mikroszkopikus gombáinak határozókönyve

               http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/novenytan-novenytan/ch21s15.html

 

*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).

 

A leírást a források alapján Szilvásy Edit készítette (2014.11.16.).

 


2014.11.15 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.11.13 Miskolc, Szent Ferenc Kórház
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a fajlistához