Ez a gomba ehető.
Syn.: Szentgyörgygomba, szentgyörgypereszke
Kalap: 4-15 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd kiterül, széle eleinte begöngyölt, majd többé-kevésbé hullámos lesz, krémszínű, világosokkeres, szürkésokker, felülete csupasz.
Lemezek: a tönkre foggal ránőnek, keskenyek, sűrűn állók, fehéresek, krémszínűek.
Tönk: 5-8 cm hosszú, 1-3 cm vastag, bunkó alakú vagy lefelé vékonyodó, esetleg kissé hasas, a kalaphoz hasonló színű.
Hús: a kalapban vastag, rugalmas, a tönkben szálas, fehéres, krémszínű, erősen lisztszagú és -ízű.
Előfordulás: április közepétől június elejéig (néha ősszel is), lomberdőben, erdőszélén, réten növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező téglavörös susulykával és az ehető tejpereszkével.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() 2007.05.08 Bükk, Komlóstető Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |