Bíbor tinóru - Rubroboletus rhodoxanthus
Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Suillellus rhodoxanthus, Boletus rhodoxanthus
Nagytermetű, élénk, harsány színeket viselő faj.
Kalap: halványrózsás, téglavörös majd bíborvörös. Öregen sárgásbarnára fakul, széle rózsás marad.
Termőréteg: pórusok bíborvörösek.
Tönk: aranysárga, finom hálózatos mintázata bíborvörös.
Hús: elvágva tojássárga színű, majd a kalapban és a tönk felső részén kissé megkékül.
Előfordulás: hegyvidéki lomberdőkben, napsütéses, meleg erdőszéleken, vagy az erdő ritkásabb, napsugaras, ligetes részein terem a kánikula heteiben. Nyári, koraőszi faj. Hazánkban ritka.
Étkezési érték: nyersen mérgező, 20 perces főzés után ehető. (
!!!)
Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Vissza a fajlistához