Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Boletus rhodopurpureus; Bíborvörös tinóru
Kalap: 10-15 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd kiterül, eleinte sárgásrózsa, később bor-, bíborvörös színű, nyomásra feketedő, felülete nedvesen tapadós, szárazon matt, bársonyos.
Termőréteg: a tönknél felkanyarodó, szűk pórusú, a csövek sárgák, majd olívszínűek lesznek, a nyílásai narancs-, borvörösek, nyomásra erősen kékülnek.
Tönk: 5-12 cm hosszú, 3-6 cm vastag, hasas, bunkó alakú, csúcsán narancsvörös, a töve felé rózsás, bíborvörös színű, feltűnően, finoman hálózatos.
Hús: vastag, élénksárga, megvágva hirtelen és erősen kékül, gyümölcsillatú, nincs különösebb íze. A tönk bázisában megvágva vörös.
Előfordulás: júliustól szeptemberig, meleg, esős időben, lomberdőben főleg tölgyfák alatt termő, ritka faj, ezért kímélendő.
Étkezési érték: feltételesen ehető, nyersen mérgező. (!!!)
Megjegyzés: hasonló a rózsáskalapú tinórú, a hosszúszemű hálózatos recével díszített, feltételesen ehető változékony tinóru és a pontozott tönkű, narancsvörös kalapú, feltételesen ehető vörös tinórú.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Megjegyzés: a dőlt betűs részek szerkesztői kiegészítések (2014.08.17.).
![]() 2019.07.07 Kács-Farkaskő Fotó: Boros Lajos levelezőnk | ![]() 2019.07.07 Kács-Farkaskő Fotó: Boros Lajos levelezőnk | ![]() 2019.07.07 Kács-Farkaskő Fotó: Boros Lajos levelezőnk |
![]() 2019.07.07 Kács-Farkaskő Fotó: Boros Lajos levelezőnk | ![]() 2017.07.22 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | ![]() 2017.07.22 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
![]() 2017.07.22 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | ![]() 2017.07.22 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László |