Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Szarvasagancsgomba
Termőtest: tűhegynyi, palack alakú termőtestei süllyednek ezekbe az agancsszerű termőtestpárnákba. Így védi a gomba ezeket a parányi termőtesteket, illetve az ezekben keletkező spórákat. Az agancsgomba ágainak felső fehéres részéről porszerű sejtek válnak le, amelyeket a szél ugyanúgy terjeszt, mint az igazi spórákat. Ezekből is újabb gombatelepek keletkezhetnek.
Nincs rokoni kapcsolatban az igazi korallgombákkal, mert e gomba elágazó csúcsi részei meddőek, míg az igazi korallgombák legtöbb spórája éppen a csúcsi, hegyes részeken keletkezik.
Hús: parafaszerűen kemény húsa ellenáll még az erősebb fagynak is. Nyáron viszont elegendő nedvességet szív magába ahhoz, hogy a spórái egyenletesen keletkezhessenek.
Előfordulás: korhadó fatönkökön, de a szabadban hagyott, félig feldolgozott faanyagon is terem, szinte egész éven át, legyen az lombosfa, vagy fenyő. Még hófoltok között is megtalálhatjuk.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 6
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
Fotó: Szűcs Béla | 2014.02.16 Miskolctapolca Fotó: Szűcs Béla | 2013.12.31 Miskolctapolca Fotó: Szűcs Béla |
Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Magyar Józsefné |
Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla |
Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Dr. Jenei Csaba, levelezőnk | Fotó: Magyar Józsefné |
Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Kaposvári László | Fotó: Kaposvári László |