EZ A GOMBA MÉRGEZŐ!
Kalap: 4-10 cm széles, színe nagyon változatos, feketés, szürkés, olívsárgás, zöldes, sőt még fehéres is lehet. A sötétebb változatok széle mindig világosabb, idővel vörösödhet, gyakran púpos, felülete csupasz, ritkán pikkelyes, száraz.
Lemezek: fehéresek, sárgászöldek, szélesek ritkán állók.
Tönk: a kalapnál világosabb, felülete sima vagy sötétebben pikkelyes, hasas vagy orsószerűen elvékonyodó, sőt gyökerező is lehet, alja idővel vörösödik.
Hús: mosószappanszagú, kissé lisztízű.
Előfordulás: augusztustól decemberig, lomb- és fenyőerdőben, savanyú talajon, hazánkban helyenként gyakori.
Étkezési érték: enyhén mérgező, rosszullétet és hányást okoz. A nyers gombában vörösvértesteket feloldó méreganyag (hemolizin) van.
Megjegyzés: a szappanszagú pereszke nagyon változatos megjelenésű. Kifakult példányai több pereszke-fajra is hasonlítanak, de könnyebben felismerhetjük, ha figyelünk vörösödő húsára és szappanszagára.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Szerkesztői megjegyzés: A pikkelyes tönkű Tricholoma saponaceum var. squamosum változatot ma már nem választják külön.
Szűcs Béla (2014.10.20. ).
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() 2014.10.20 Bükk, Kisgyőr Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |