Ez a gomba ehető.
Syn.: Barna vajgomba, barnagyűrűs fenyőtinórú
Kalap: 3-15 cm átmérőjű, kissé púposan domború, majd ellaposodik. Sárgás, csokoládé vagy sötétbarna, felülete nyálkás, ragadós, szárazon fénylő, bőre könnyen lehúzható.
Csöves rész: eleinte szűk pórusú, halványsárga, idővel piszkos olívsárga, sárgásbarna lesz.
Tönk: 3-11 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, többnyire hengeres, fehéres, majd ibolyásbarna gallérja van. A gallér fölött a tönk halványsárga, barnás szemcsékkel díszített, a gallér alatt feketésbarnás, sima felületű.
Hús: hamar puhul, fehéressárgás, színe nem változik, kissé gyümölcsillatú, gyengén savanykás ízű.
Előfordulás: májustól novemberig, kéttűs fenyő (erdei és feketefenyő) alatt növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de a kalap bőrét húzzuk le. (!!!)
Megjegyzés: mérgező fajjal nem téveszthető össze, hasonló hozzá az ehető szemcsésnyelű fenyőtinóru.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2013.10.10 Zubogy Fotó: Szűcs Béla | 2010.09.14 Bükk, Kisgyőr Fotó: Szűcs Béla | 2010.09.14 Bükk, Kisgyőr Fotó: Szűcs Béla |
2008.10.25 Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2007.10.09 Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2007.09.21 Ispánk Fotó: Szűcs Béla |