Ez a gomba ehető.
Syn.: Suillus fluryi
Kalap: 4-10 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodik. Világosbarna, csokoládébarna színű, nedvesen nyálkás, ragadós, szárazon fénylő felületű, bőre könnyen lehúzható.
Csöves rész: tönkhöz nőtt, idősödve kissé lefutó, a pórusok viszonylag hamar kitágulnak, a csövek vajsárgák, idővel sárgásbarnák lesznek, nem színeződnek.
Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres, öregen lefelé elvékonyodó, krémsárga alapon barnás szemcsés, a tövénél rózsás, húsbarnás színű.
Hús: hamar megpuhul, krémsárgás színű, gyümölcsillatú, enyhén savanykás ízű.
Előfordulás: augusztustól novemberig, meszes talajú telepített kéttűs fenyők (fekete-, erdei fenyő) alatt növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, a kalap bőrét ajánlott lehúzni. (!!!)
Megjegyzés: hasonló az egyszínű tönkű, ehető szemcsésnyelű fenyőtinóru, a galléros tönkű, ehető barna gyűrűstinóru és a lefutó pórusú ehető tehéntinóru.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2017.10.09 Kelemér, erdei fenyves Fotó: Szilvásy Edit | 2017.10.09 Kelemér, erdei fenyves Fotó: Szilvásy Edit | 2017.10.09 Kelemér, erdei fenyves Fotó: Szilvásy Edit |
2017.10.09 Kelemér, erdei fenyves Fotó: Szilvásy Edit | 2007.09.20 Vértes, Bánya-hegy Fotó: Koszka Attila |