Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Tehén fenyőtinórú
Kalap: 5-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd hamar kiterül, fakó okkerbarna, narancsbarna, öregen lilásbarna, peremén halványabb, felülete nedvesen tapadós, bőre könnyen lehúzható.
Csöves rész: tönkhöz nőtt, idővel lefut rá, viszonylag tág pórusú, öregen megnyúlt, szögletes, fiatalon világos krémbarna, öregen olajbarna, nyomásra nem színeződik.
Tönk: 4-8 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag, hengeres vagy lefelé elvékonyodó, a kalaphoz hasonló színű, a tövénél az idősödő példányoknál rózsáslilás.
Hús: fiatalon puha, idővel gumiszerűen rugalmas, halvány krémsárgás, öregen a féregrágásokban, illetve megfőzve lilás árnyalatú lesz, enyhén gyümölcsillatú, savanykás ízű.
Előfordulás: augusztustól novemberig, savanyú talajú erdei fenyvesekben, gyakran seregesen növő gombafaj.
Étkezési érték: ehető, de csak a fiatal gomba ajánlott fogyasztásra. (!!!)
Megjegyzés: hasonlít hozzá három nyálkáskalapú, ehető faj, a rózsástövű fenyőtinóru, a szemcsésnyelű fenyőtinóru és a sárga gyűrűstinóru.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.05.24 Mátraháza Fotó: Mike Attila levelezőnk | 2010.09.24 Soproni-hegység Fotó: Szilvásy Dénes | 2005.11. Fotó: Zygmunt Augustowski |
2005.10. Fotó: Zygmunt Augustowski | 2005.08. Fotó: Zygmunt Augustowski |