MIGE
2024. december 05.
Vilma

Vérvörös galambgomba - Russula sanguinea

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Russula sanguinaria

 

Kalap: 3-10 cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle öregen bordás; felszíne síkos; színe piros, vérpiros vagy kárminpiros.

 

Lemezek: okkeresek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, a kalap szélén élük kalapszínű lehet.

 

Tönk: 3-7 cm hosszú, max. 3 cm vastag, robusztus, hengeres, üreges, hosszant ráncolt, élénk kalapszínű teljes egészében.

 

Hús: fehér, sárgulhat, csípős ízű, szag gyümölcsszerű.

 

Termőhely és idő: fenyvesekben, júliustól októberig, inkább hegyvidéki, nem gyakori.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Megjegyzések: A Russula sardonia, Russula torulosa, Russula queletii és Russula fuscorubroides fajoktól a bíbor szín hiánya különíti el.

 

Elkülönítő bélyegek:

 

Forrás: TERRA

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.11.04 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.04 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.04 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.04 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2008.10.17 Károlyfalva
Fotó: Soltész Róbert
 
2008.10.17 Károlyfalva
Fotó: Soltész Róbert
 
2008.08.31 Bükk, Bánkút
Fotó: Magyar Józsefné
 
2008.08.29 Bükk, Bánkút
Fotó: Magyar Józsefné
 
2006.09.04 Bükk, Kisgyőr
Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora
 

Vissza a fajlistához