Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Russula sanguinaria
Kalap: 3-10 cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle öregen bordás; felszíne síkos; színe piros, vérpiros vagy kárminpiros.
Lemezek: okkeresek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, a kalap szélén élük kalapszínű lehet.
Tönk: 3-7 cm hosszú, max. 3 cm vastag, robusztus, hengeres, üreges, hosszant ráncolt, élénk kalapszínű teljes egészében.
Hús: fehér, sárgulhat, csípős ízű, szag gyümölcsszerű.
Termőhely és idő: fenyvesekben, júliustól októberig, inkább hegyvidéki, nem gyakori.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzések: A Russula sardonia, Russula torulosa, Russula queletii és Russula fuscorubroides fajoktól a bíbor szín hiánya különíti el.
Elkülönítő bélyegek:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.11.04 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2012.11.04 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2012.11.04 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit |
2012.11.04 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2008.10.17 Károlyfalva Fotó: Soltész Róbert | 2008.10.17 Károlyfalva Fotó: Soltész Róbert |
2008.08.31 Bükk, Bánkút Fotó: Magyar Józsefné | 2008.08.29 Bükk, Bánkút Fotó: Magyar Józsefné | 2006.09.04 Bükk, Kisgyőr Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora |