Ez a gomba NEM EHETŐ.
Ha a lemezeket és a tönk bőrét megnyomjuk, idővel sárga elszíneződést tapasztalunk. Vágásra a hús is lassan megsárgul.
Kalap: 3-8 cm széles, domború, idővel bemélyedő. A bőr nedves időben nyálkás és fénylő, száraz időben viszont matt. Piros, de gyakran krémszínűre halványodik.
Lemezek: kissé lefutók, törékenyek, fiatalon könnyezők.
Tönk: magassága 3-6 cm, vastagsága 1-2 cm, rendszerint rövidebb, mint a kalap átmérője. Belseje telt, színe fehéres, olykor rózsás árnyalattal.
Hús: kemény és fehéres, a kalapbőr alatt rózsaszín vagy pirosas. Enyhe gyümölcs- vagy kókuszillatú, és égetően csípős ízű.
Előfordulás: júniustól októberig, lombos erdők és parkok árnyékos helyein, főként tölgy-, bükk- és gyertyánfák alatt nő. Síkságokon és hegyvidékeken egyaránt előfordul.
Étkezési érték: étkezésre alkalmatlan.
Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2017.09.07 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Szilvásy Edit | 2017.09.07 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Szilvásy Edit | 2017.09.07 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Szilvásy Edit |
2013.05.31 Szőreg Fotó: Sándor Attila levelezőnk | 2011.07.31 Zempléni hg., Komlóska Fotó: Szűcs Béla |