Ez a gomba ehető.
Syn.: Gyöngyszürke galambgomba
Kalap: 5-12 cm széles, törékeny, domborúból későn kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle bordázott; felszíne száraz, deres, öregen berepedező; alapszíne szürke, de olív, azúr is lehet benne.
Lemezek: krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez van.
Tönk: 3-6 x max. 2 cm, hengeres, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen sárgásan vagy okkeresen foltosodhat a bázisban.
Hús: fehér, törékeny, öregen puha, íz és szag nem jellemző, de nem csíp.
Termőhely és idő: melegkedvelő, füves lomberdőben, meszes preferenciával, júliustól októberig, nem gyakori.
Spóra: spp. krémszínű, sp. 6-7 x 5-7 µm, gömbölyded, izoláltan tüskés.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Griseinae csoport többi fajával téveszthető.
Elkülönítő bélyegei:
Hasonló fajok: a Russula grisea fajjal téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.07.26 Miskolc, Népkert Fotó: Kaposvári László | 2012.06.26 Miskolc, Megyei kórház parkja Fotó: Kaposvári László | 2012.06.22 Miskolc, Megyei kórház parkja Fotó: Kaposvári László |
2012.06.22 Miskolc, Megyei kórház parkja Fotó: Kaposvári László | 2012.06.12 Miskolc, Megyei kórház parkja Fotó: Kaposvári László | 2011.07.05 Miskolc, Népkert Fotó: Kaposvári László |
2010.07.31 Miskolc, Népkert Fotó: Kaposvári László |