Ez a gomba ehető.
Kalap: 8-15 (20) cm átmérőjű, félgömb alakú, domború, majd kiterül. Fehéres, idővel krémsárgás lesz, nyomásra kissé sárgul, felülete sima vagy finoman pelyhes.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, fiatalon piszkosfehérek, majd szürkés hússzínűek, végül csokoládébarnák lesznek.
Tönk: 5-16 cm hosszú, 1-3 cm vastag, bunkó alakú vagy a tövénél gumószerűen megvastagodik. Fehér, fogásra sárgul, fehéres gallérjának alsó része fogaskerékszerűen díszített.
Hús: vastag, fehér, keserűmandulaillatú, jóízű.
Előfordulás: májustól novemberig, erdőszélén, füves helyen növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a halálosan mérgező gyilkos galócával, a mérgező karbolszagú csiperkével, az ehető mezei és gumós csiperkével.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
2014.09.07 Bükk, Csanyik, Lőtér Fotó: Szűcs Béla | 2007.09.30 Bükk, Örvénykő Fotó: Kaposvári László | 2007.08.25 Bükk, Szentlélek Fotó: Kaposvári László |
2006. Hollóstető Fotó: Hodobay Mária | 2006. Hollóstető Fotó: Hodobay Mária |