Ez a gomba ehető.
Syn.: Peziza aurantia; Narancsvörös csészegomba
Termőtest: 2-6 cm átmérőjű, fiatalon szabályos, csésze formájú, később szabálytalan alakú, összenyomott, lapos, széle hullámos, karéjos, külső oldala világos narancsszínű, felülete lisztes, deres, szemcsés, belső oldala élénk narancsvörös, vörösessárga, néha sáfránysárga, felülete sima.
Termőréteg: a termőtest sima, élénkebb színű belső oldalán található.
Hús: vékony, törékeny, viasszerű, fehéres színű, nincs különösebb illata és íze.
Előfordulás: júniustól októberig, erdei utak, farakások mentén, parkok talaján, többnyire csoportosan növő, nem ritka faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: hasonlít hozzá az ehető osztrák csészegomba, ez azonban tél végi, kora tavaszi faj, mindig korhadó faanyagon nő és piros színű.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
![]() Fotó: Horváth István levelezőnk | ![]() Fotó: Főző Péter levelezőnk | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |