Ez a gomba ehető.
Syn.: Sárga gerebengomba
Kalap: 5-15 (20) cm átmérőjű, domború, majd ellaposodó, idővel benyomottá válik, több példány kalapja össze is nőhet. Széle eleinte kissé begöngyölt, majd szabálytalanul hullámos, karéjos, felülete sima, fiatalon kissé nemezes, majd csupasz, sárgásfehér, krémszínű, okkersárgás.
Termőréteg: sűrű, tömött, törékeny, sárgásfehér tüskékből áll, a tönkre kissé lefutó.
Tönk: 2-8 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres vagy lefelé elvékonyodó, gyakran oldalt álló, tömör, színe a kalapnál világosabb, sárgásfehér, felülete sima.
Hús: vastag, merev, törékeny, fehéressárga, fiatalon jóízű, az öreg példányok kesernyések.
Előfordulás: júliustól novemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben növő, egyes helyeken gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: az ehető sárga rókagombával téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Torma Henriett levelezőnk | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Hodobay Mária |