MIGE
2024. december 05.
Vilma

Mezei csiperke - Agaricus campestris

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Kerti csiperke

 

Kalap: 3-12 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodik. Fehéres, okker, felülete selymes-szálas vagy barna pikkelyes.

 

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek, fiatalon élénk rózsaszínűek, majd húsvörösek, végül feketésbarnák lesznek.

 

Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres vagy orsó formájú, lefelé keskenyedő, fehéres, gallérja vékony, múlékony, lelógó, felülete a gallér alatt kissé pelyhes.

 

Hús: vastag, puha, fehéres, elvágva nem vagy csak gyengén vörösödik, jellegzetes „csiperkeszagú" és jóízű.

 

Előfordulás: májustól novemberig, legelőkön, füves helyeken növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Megjegyzés: a mérgező karbolszagú csiperkével téveszthető össze.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2013.10.31 Cserehát, Tomor
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.09.14 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2010.09.14 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2008.07.19 Borsodgeszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.19 Borsodgeszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.19 Borsodgeszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.06.02 Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.06.02 Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához