Ez a gomba ehető.
Syn.: Galambica
Kalap: 5-15 cm átmérőjű, félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodik, közepe benyomottá, széle hullámossá válik. Változatos színű, gyakran foltos, ibolyászöld, ibolyáskék, olívzöld, rózsáslila, felülete finoman benőtten szálas, fiatalon kissé tapadós.
Lemezek: tönkhöz nőttek, gyakran elágazók, a többi galambgomba fajtól eltérően nem törékenyek, kézzel hajlíthatók, rugalmasak, fehér színűek.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, a töve kissé kiegyenesedő, tömör, fehér színű, néha lilás árnyalattal.
Hús: kemény, pattanva törik, fehér, a kalapbőr alatt lilásbíbor színű, szagtalan, dióra emlékeztető ízű.
Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: Mérgező fajjal nem téveszthető össze. A galambgombák gyűjtésénél általános szabály, hogy kóstoljuk meg a gombát. Ugyanis a csípős ízűek nem ehetők, esetleg mérgezők, csak a nem csípősek fogyaszthatók.
A kékhátú galambgomba zöld változatát újabban beleolvasztották ebbe a fajba!
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk |
![]() Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |