Ez a gomba ehető.
Syn.: Macrolepiota gracilenta, Macrolepiota rickenii
Kalap: fiatalon hegyesen tojásdad, később felnyílik és kúpos, harang alakú lesz. Púpja a kiterült kalapon is szembetűnő. Felszíne fakó, szürkésokker vagy világosbarna, kifejlődve parányi lapos pikkelykékre szakadozik, amelyek fehéres alapon, a széle felé mind ritkábbak. Átmérője ekkor már 8-12 cm.
Lemezek: sűrűn állóak, keskenyek, nem érintik a tönköt.
Tönk: karcsú, 12-15 cm hosszú is lehet, lefelé alig szélesedik. Egyszerű gallérja felül barnán pontozott, alul fehér, felszíne a gallér felett halvány okkeres, sima vagy finoman pelyhes. Alatta fehéres vagy krémszínű alapon apró, halvány okkerbarnás pikkelykék márványos sávokban díszítik.
Hús: fehér, illata nincs, íze mint a mogyoróé, de gyenge.
Előfordulás: erdei tisztásokon, cserjésekben, néha magas gyepben, máskor gyomos füves erdőszéleken terem. Nyár közepétől késő őszig, mindig egyesével találjuk, néha többet is egymástól nem messze.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczy Imre - Gombaválogató 5
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2022.10.02 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk | Zártkertben 2020.10.08 Miskolc, Pingyom-tető Fotó: Szűcs Béla | Zártkertben 2020.10.08 Miskolc, Pingyom-tető Fotó: Szűcs Béla |
Zártkertben 2020.10.08 Miskolc, Pingyom-tető Fotó: Szűcs Béla | Zártkertben 2020.10.08 Miskolc, Pingyom-tető Fotó: Szűcs Béla | 2012.10.03 Miskolc-Pereces, Jónás-hegy Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk |
2009.07.01 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2008.10.05 Bükkszentkereszt, Lófő-tisztás Fotó: Szűcs Béla | 2008.09.27 Sástó Fotó: Szűcs Béla |