MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Ízletes rizike - Lactarius deliciosus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Fenyőaljagomba, közönséges rizike, rizike tejelőgomba, rizikegomba

 

Kalap: 4-8(11) cm, domborúból kiterülő, de széle fiatalon is enyhén bemélyedő, széle sokáig begöngyölt, majd aláhajló. Felszíne síkos, sima, színe lazacszín és narancsbarnás, sokszor körkörös zónákkal a kalap szélén. A kalap közepe sötétebb, apró foltokkal, lehet rajta kisebb-nagyobb mértékű zöldes vagy zöldesszürkés elszíneződés, főleg a sértett helyeken.

 

Lemezek: sűrűk, lefutók, lazacszínűek, élük világosabb, lehet zöldes vagy zöldesszürke elszíneződés a sértett helyeken.

 

Tönk: 3-6 cm hosszú, 1,5-2,5(3) cm vastag, hengeres, sima, lazacszínű, a felszínén sok különböző méretű, sötétebb gödörkével, lehet rajta zöldes elszíneződés, üreges.

 

Hús: kemény, fehéres, de a lemezek fölött és a tönk felszíne felé narancsszínű, lassan barnás-narancsra változik, majd több óra után szürkészöldre. Tej narancsvörös, íze kellemes, édeskés.

 

Termőhely és idő: kéttűs fenyők alatt fenyvesekben és elegyes erdőkben, augusztustól novemberig terem.

 

Étkezési érték: ehető, ízletes csemegegomba, a rizikék legízletesebb faja. (!!!)

 

Megjegyzés: összetéveszthető a rizikék csoportjának (Dapetes) többi tagjával, melyek mindegyike hasonló színű, a tejük is.

 

Elkülönítő bélyegei:

 

Forrás: TERRA

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.10.21 Bükkaranyos
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.10.17 Károlyfalva
Fotó: Soltész Róbert
 
2007.10.09
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
2007.10.09
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
2006.09.02
Fotó: Zygmunt Augustowski
 

Vissza a fajlistához