MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Mogyoró-tejelőgomba - Lactarius pyrogalus

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Lactarius hortensis, mogyoró tejelőgomba, mogyoró-keserűgomba

 

Kalap: 3-8-(9) cm átmérőjű, domborúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő, széle sokáig aláhajló felszíne sima, de közepe felé lehet érdes-rücskös is, enyhén síkos vagy száraz színe füstszürke vagy sötét barnásszürke, gyakran világosabb és sötétebb koncentrikus zónák váltják egymást, főleg a kalap széle felé széle lehet világosabb.

 

Lemezek: középsűrűk, tönkhöz nőttek, féllemezek vannak, krémszínűek vagy sárgás krémszínűek.

 

Tönk: 3-5-(6,5) hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres, sima, sápadt krémszínű.

 

Hús: kemény, fehéres, lehet rajta rózsaszínes beütés, tej fehér, bő, száradva szürkés, íze erősen csípős.

 

Termőhely és idő: lomberdőkben nyártól őszig. Mogyorómikorrhizás.

 

Étkezési érték: csípős íze miatt nem ehető.

 

Megjegyzés: összetéveszthető a sűrűbb lemezű és világosabb lemezszínű, gyertyánmikorrhizás gyöngyös tejelőgomba, zöldes tejelőgomba fajjal, illetve a sokkal szürkébb kalapú bükkhöz kötött fakószélű tejelőgomba fajokkal.

 

Forrás: TERRA

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2014.08.02 Zempléni-hg., Smaragdvölgy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.08.02 Zempléni-hg., Smaragdvölgy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.10.31 Bükk, Pereces, Jónás-hegy
Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk
 
2007.09.21 Ispánk
Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora
 
2007.09.21 Ispánk
Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora
 
2005.08
Fotó: Zygmunt Augustowski
 

Vissza a fajlistához