MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Ánizsszagú fásgereben - Hydnellum suaveolens

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Syn.: ánizsszagú gereben

 

Termőtest: 4-9 (10) cm átmérőjű, kör alakú; színe kezdetben fehéres, okkeres, később ibolyás, barnás; éle tompa, világos fehéres, közepe rögös, gödrös, filces; a kalapban gyakran az aljzatból beépült törmelék található.

 

Termőrétegtartó: tüskéje kék, később ibolyásbarna, mélyen lefutó.

 

Tönk: barnás ibolyaszínű, fiatalon lefelé álló tüskék borítják.

 

Hús: piszkos fehéres barna, parafaszerűen szivacsos, puha, rostos; a tönkbázisban ibolyás kékre színeződik, a kalapbőrben barnás; erős ánizs-, édeskömény-, kumarin- vagy levendula illatú, íze enyhe vagy kesernyés.

 

Spóra: 4-5 x 3-3,5 µm. Spórapora barna.

 

Előfordulás: lucfenyővel mikorrhizál, késő nyártól őszig terem. Nagyon ritka, Németországban erősen veszélyeztetett besorolású. Magyarországon még nem találták.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Hasonló fajok: a kék fásgereben (Hydnellum caeruleum) majdnem szagtalan vagy lisztszagú, húsa a tönkben narancsszínű.

 

Megjegyzés: a Fungi of Temperate Europe szerint a termőtest csak kék színeket tartalmaz, még a zónázott húsban is.

 

Forrás: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/WohlriechenderKorkstacheling.htm

             Fungi of Temperate Europe

             Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

             Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A fajleírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2021.02.13).

 


2020.07.11 Székelyvarság, Erdély
Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk
 
2020.07.11 Székelyvarság, Erdély
Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk
 
2020.07.11 Székelyvarság, Erdély
Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk
 
2020.07.11 Székelyvarság, Erdély
Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk
 
2020.07.11 Székelyvarság, Erdély
Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk
 
2020.07.11 Székelyvarság, Erdély
Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk
 

Vissza a fajlistához