MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Fodros káposztagomba - Sparassis crispa

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Termőtest: félgömb vagy gömb alakba rendeződött lapos, elágazó, fodros szélű „ágakból" áll, 10-40 x 10-20 cm, kis bázissal, az ágak felszíne sima, színe először krém, majd okker.

 

Tráma, termőréteg: az ágak fodros felszínén.

 

Hús: rugalmas, törékeny, kellemes szagú és ízű.

 

Termőhely és idő: augusztustól novemberig, kéttűs fenyők tövében, gyökérparazita, fenyvesekben és fenyőelegyes erdőkben terem.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Megjegyzés: a lombos és fenyőfák tövében termő, szintén ehető, gyökérparazita Sparassis laminosa fajjal téveszthető össze.

 

Forrás: TERRA

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2020.10.07 Németország, Limbach
Fotó: Szabó Ákos tanfolyamosunk
 
2017.08.13 Lenti
Fotó: Magai Beáta levelezőnk
 
2016.08.28 Felsőszölnök
Fotó: Papp Tibor levelezőnk
 
2011.09.24 Göcsej, Nova
Fotó: Szilvásy Edit
 
2007.09.22 Ispánk
Fotó: Tóthné Palitz Noémi
 
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
Fotó:Zygmunt Augustowski
 
Fotó: Zygmunt Augustowski
 

Vissza a fajlistához