MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Kormostönkű érdestinóru - Leccinum versipelle

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Leccinum testaceoscabrum

 

Kalap: 5-11 cm átmérőjű, 4 cm magas, félgömb alakúból domború, széle a trámán túlnő, felszíne bőrszerű, sugarasan szálazott, színe narancssárga, narancsrozsda.

 

Tráma, termőréteg: vastag, felkanyarodó, fehéresből hamar szürke vagy barnásszürke lesz, szűk pórusú.

 

Tönk: karcsú, de az érdestinóruk között a legvaskosabb, 12-16 (20) cm hosszú, 2-3,5 cm vastag, lefelé egyenletesen vastagodó, fehér alapon sűrű, koromfekete pikkelyekkel.

 

Hús: kemény, fehér, pirul majd szürkül, jó ízű és szagú.

 

Termőhely és idő: obligát nyírmikorrhizás, üde erdőkben az alföldtől a hegyvidékig, nyártól kora őszig.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Megjegyzés: Az érdestinóruk azonosításához legtöbbször a mikorrhizapartner ismerete szükséges.

 

Jellemző bélyegei:


Más fajokkal nem téveszthető össze.

 

Forrás: TERRA

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.09.15 Bükk, Létrás
Fotó: Magyar Józsefné
 
2009.07.12 Cserehát, Zubogy
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.08 Erdély, Lesu-tározó, fiatal nyíresben
Fotó: Szőnyi Gábor
 
2006.08.29 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához