MIGE
2024. március 19.
Bánk, József

Csípős galambgomba - Russula firmula

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Russula transiens, ibolyaszínű galambgomba

 

Kalap: 4-9 cm széles, fiatalon domború, majd ellaposodik, végül bemélyed. A széle sokáig sima, az idős példányoké viszont csomósan bordás. Jellemző rá a barnásibolya vagy bíborszínű, helyenként sárgásbarna kalapbőr. Nedves időben bőre tapadós.

 

Lemezek: keskenyek és vékonyak, fiatalon krém-, később okkerszínűek, az élük világosabb.

 

Tönk: 3-9 cm magas és 1,3-3 cm vastag, hosszában barázdált. Fiatalom kemény, érett állapotban puha. Színe fehér, csupán a tövénél sárgás néha.

 

Hús: a kalapban tömör és mindig fehér, de a bőr alatt néha piszkossárgás. Szaga nem feltűnő, vagy kissé gyümölcsre emlékeztető. Íze először enyhe, kb. 1 perc elteltével azonban enyhén vagy erősebben csípős. Leginkább a lemezek csípősek.

 

Előfordulás: júniustól októberig fenyő- és lombos erdőkben, főképp luc-, erdei-, feketefenyő és bükkfák alatt terem. Kedveli a mészben gazdag talajokat. A dombvidékeken és hegyvidékeken előforduló, nem gyakori faj.

 

Étkezési érték: étkezésre alkalmatlan.

 

Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2008.07.02 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.15 Bükk-Bánkút
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.15 Bükk-Bánkút
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.15 Bükk-Bánkút
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához