MIGE
2024. március 19.
Bánk, József

Sajtszagú galambgomba - Russula amoenolens

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 
Kalap: 4-12 cm átmérőjű, domború majd tölcséressé válik. Nedves időben ragadós és fénylő, szárazban viszont matt, a közepén sötét, a széle irányában pedig világos szürkésbarna színű.

 

Lemezek: vastagok és törékenyek, olykor könnyezők. Színük fiatalon fehéres, de hamarosan piszkos krémszínűvé, idős korra pedig barnás árnyalatúra változnak.

 

Tönk: 3-7 cm hosszú és 1,5-3 cm vastag, hengeres, aljánál elkeskenyedik. Először telt, később emeletesen üreges. Bőre kemény, kérges, fiatalon hamvas. Színe rendszerint szürkés, helyenként barnás, tövénél idős korban rozsdaszínű.

 

Hús: fiatalon kemény és tömör, elöregedve törékeny, a bőr alatt szürkéstől szürkésbarnáig változó színű.

 

Előfordulás: júniustól októberig, lombos és fenyőerdőkben, de mindenekelőtt tölgyesekben nő. A síkságtól a hegyvidékekig előfordul, de hazánkban nem gyakori faj.

 

Étkezési érték: étkezésre alkalmatlan.

 

Megjegyzés: kalapja szélének sugaras bordázottságáról, csípős ízéről és camambert sajtra emlékeztető kellemetlen szagáról ismerhető meg.

 

Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2015.09.11 Bükk, Pereces, Jónás-hegy
Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk
 
2009.07.12 Cserehát, Perecse
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.12 Cserehát, Perecse
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.03 Cserehát, Perecse
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.03 Cserehát, Perecse
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.03 Cserehát, Perecse
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.23 Cserehát-Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.23 Cserehát-Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.23 Cserehát-Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához