MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Citromlemezű galambgomba - Russula sardonia

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Syn.: izzadó galambgomba

 

Kalap: 4-8 (10) cm széles, ibolyásvöröses, bíborvöröses vagy borvöröses, közepe sokszor sötétebb, gyakran púpos.

 

Lemezek: fiatalon citromsárgák, tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók.

 

Tönk: fehéres alapon többé-kevésbé ibolyásvöröses vagy rózsaszínes-lilás színű, alján kissé sárgás.

 

Hús: fehéres vagy halványsárgás, kemény, kellemes gyümölcsillatú, égetően csípős ízű.

 

Spóra: felülete bibircses, hálózatos, elliptikus, 7-9 x 6-7 µm. Spórapora világosokker, amiloid.

 

Előfordulás: IX-XI; a savanyú talajú kéttűs fenyőerdők karakterfaja. Magyarországon helyenként nem ritka (VL3).

 

Étkezési érték: nem ehető, csípős íze miatt étkezésre alkalmatlan.

 

Hasonló fajok: lucfenyő-galambgomba (Russula queletii), púpos galambgomba (Russula caerulea), fenyő-galambgomba (Russula torulosa).

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

             Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

             Funga Hungarica

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2019.01.13).

 


2020.11.15 Szentgotthárd
Fotó, határozás: Ottlecz Judit, megerősítés: Dima Bálint
 

Vissza a fajlistához