Ez a gomba ehető.
Kalap: 2-10 cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodik, kagyló, nyelv vagy lapát formájú lesz, széle idősen hullámossá válik. Fehéres, krémszínű, világosbarna, piszkos szürkésbarna, felülete csupasz.
Lemezek: a tönkre lefutók, sűrűn állók, vékonyak, fehéresek.
Tönk: 1-3 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag, oldalt álló, kettesével vagy hármasával fejlődnek egymás fölött, fehéres, felülete többé-kevésbé szöszös, szálas.
Hús: a kalapban puha, rugalmas, a tönkben kemény, szívós, fehéres, szaga és íze nem különösebben jellegzetes.
Előfordulás: májustól szeptemberig, lomb- és fenyőerdőben, fatuskón, korhadó fán, fűrészporon növő, gyakori faj.
Étkezési érték: kalapja ehető. (!!!)
Megjegyzés: kicsit hasonlít hozzá a szürkésbarna, kékesfeketés, hidegkedvelő, ehető késői laskagomba.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Nyári laskagomba, egymás hegyén hátán 2018.05.01 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Szilvásy Edit | 2018.04.25 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2017.08.13 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2017.08.13 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2015.08.07 Bükk, Miskolctapolca közelében Fotó: Lengyel Attila levelezőnk | 2012.06.10 Zempléni hegység, Bózsva Fotó: Szilváay Edit |
2012.05.06 Bükk, Köpüs-tető Fotó: Tóthné Palitz Noémi | 2012.05.05 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Kaposvári László | 2011.07.23 Bükk, Sebes-víz Fotó: Szilvásy Edit |
2011.07.07 Bükk, Garadna Fotó: Tóthné Palitz Noémi | 2011.07.07 Bükk, Garadna Fotó: Tóthné Palitz Noémi | 2010.08.10 Bükk, Kisgyőr Fotó: Szűcs Béla |
2010.05.08 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2010.05.08 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2007.08.26 Bükk Fotó: Koscsó János |
2007.06.03 Bükk, Köpűs-forrás Fotó: Szűcs Béla |