MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Kis csiperke - Agaricus comtulus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Kalap: 1,5-3 (4) cm széles, vékony húsú, fehéres, idővel okkersárgás, húsbarnás lesz, felülete finoman selymes, de nem pikkelyes.

 

Lemezek: fiatalon élénk rózsaszínűek, rövid idő múlva szürkésrózsásak lesznek, végül megbarnulnak.

 

Tönk: karcsú, hengeres vagy lefelé vastagabb, fehéres, hússzínű; múlékony, lelógó gallért visel.

 

Hús: gyengén sárgul; keserűmandula illatú, különösen a tönk aljában.

 

Spóra: elliptikus, 4,5-5,5 x 3-3,5 µm.

 

Előfordulás: augusztustól októberig, füves területeken, réten, legelőn, lomberdőben, sőt üvegházban is nő. Magyarországon nem ritka faj.

 

Hasonló fajok: apró csiperke (Agaricus dulcidulus), sárga harmatgomba (Stropharia coronilla), mezei csiperke (Agaricus campestris).

 

Megjegyzés: a többi kistermetű csiperkétől eltérően kalapját nem borítják apró pikkelyek, lemezei csak rövid ideig rózsaszínűek.

 

Étkezési érték: ehető, de kis mérete miatt étkezési szempontból jelentéktelen. (!!!)

 

Forrás: 

EwaldGerhardt, Vasas Gizella, Locsmándi Csaba (2017):  Gombászok kézikönyve, Cser Kiadó, p. 70.

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

Funga Hungarica

Index Fungorum

 

A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.12.20).

 


Füves réten
Füves réten
2022.09.17 Csanyik, Bükk-hg.
Fotó, határozás: Szilvásy Edit
 
2023.08.12 Hódmezővásárhely, Tisza-ártér
Fotó: Kovács Zsolt levelezőnk, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
2023.08.14 Hódmezővásárhely, Tisza-ártér
Fotó: Kovács Zsolt levelezőnk, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
2023.08.14 Hódmezővásárhely, Tisza-ártér
Fotó: Kovács Zsolt levelezőnk, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
2023.08.14 Hódmezővásárhely, Tisza-ártér
Fotó: Kovács Zsolt levelezőnk, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 

Vissza a fajlistához