MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Homoki álbékagomba - Pseudoomphalina kalchbrenneri

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Kalap: átmérő max. 1 cm, kiterülő, tölcséresedő; szürkés vagy agyagbarna, a széle felé általában világosabb, higrofán. Felszíne sima, széle aláhajló, idősebb korban kissé hullámos lehet, nem bordás.
 
Lemezek: sűrűn állók, krémszínűek, lefutók, idősebb korban egyre szürkébbek.
 
Tönk: 1,5 - 2 cm nagyságú, kalapszínű, esetleg a lemezekhez közel világosabb, legalján fehér gombafonalaktól szöszös.
 
Hús: puha, vizenyős, szürkésbarna, ízetlen. Szaga kellemes gombaillat.
 
Előfordulás: homokpuszták mohapárnáiban vagy fűcsomók tövében, néhányadmagával, szeptember közepétől a tartós fagyokig.
 
Étkezési érték: nem ehető.
 
Megjegyzés: a gomba a XIX. sz. eleji híres magyar mikológus, Kalchbrenner Károly nevét viseli.
 
Forrás: Rimóczi - Gombák I., Rétek, legelők és pázsitok gombái

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2008.11.16 Bükk, Nagymező
Fotó: Kaposvári László
 
2008.11.16 Bükk, Nagymező
Fotó: Kaposvári László
 
2008.11.16 Bükk, Nagymező
Fotó: Kaposvári László
 

Vissza a fajlistához