MIGE
2024. július 22.
Magdolna

Golyógomba - Sphaerobolus stellatus

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

 

Ez a gomba szaprobionta, növényi korhadékbontó.

 

Termőtest: gömb alakú, 1-3 mm széles, sárga, narancssárga színű parányi golyócska, melynek kinyíló csészéjében kilövésre vár a spórákat tartalmazó ragacsos golyó. Sejtrétegeinek megduzzadása gyorsan emelkedő nyomást kelt a gombában, amely a spóragolyót akár 4 méterre is kiröpíti.

A termőtest 4-9 sugárirányú karéjra nyílik a spórák megérésekor. A spórákat tartalmazó spóragolyó (gleba) 1 mm átmérőjű vöröses-barna, sötét barna színű, ragadós felületű.

 

Előfordulás: fűrészporon, növényi törmeléken-korhadékon, talajtakaró mulcson,  tavasztól őszig, magányosan és csoportosan.

 

Étkezési érték: nem ehető (mérete miatt, mint kulináris érték szoba sem jöhet, hiszen több száz gomba tenne ki egy falatot).

 

Megjegyzés: többfelé jól ismerik az emberek a golyógombát, amely házaikat, autóikat megsörétezi vöröses-barnás golyóival.

1729 óta ismert ez a gomba.

A golyógombáról bővebb leírás a http://botit.botany.wisc.edu/toms_fungi/jul2005.html internet címen található.

Ugyanitt Greville animációja a spóraszórás mechanizmusát mutatja be. Az animáció megjeleníti előttünk a spóra kilövés különböző fázisait, ahogy a spóramassza alatt lévő hártya megduzzad, felfújódik, és kilöki magából a ragacsos glebát, messzi távolságra a termőhelyétől, egy új felületre.

 

Ez a katapultálási mechanizmus óriási teljesítmény, akár olimpiai rekordnak is nevezhetnénk. Olyan, minta egy 180 cm magas ember 2,4 km magasra dobná a labdát, és az 3,2 km -rel arrább esne le.

A kihullott spóra általában megfelelő körülmények között készen áll a csírázásra. E gomba spóracellái azonban nem törékenyek, sem az eső, sem a szél nem tudja széttörni. A megoldás kulcsa a növényevő állat! Az állat táplálékával felfalja a növényre rátapadt ragadós glebát is, s bélrendszerén keresztül haladva, és onnan kiürülve a spóra csírázásra kész állapotba kerül.

Beszédes a gomba tudományos neve: Sphaerobous stellatus

A sphere golyót jelent (ezt szórja a gomba).

A stellatus (stellar = csillagszerű) utal a hátra maradt csésze alakjára.

Ez a gomba bazídiumos, de a belsőspórás gasteromycetesekhez tartozik, ugyanis a bazídium nem löki le magáról a spórát, hanem egyéb passzív elterjesztési móddal, széllel, vízzel, ez esetben katapultálással terjed a spóra.

 

A fent említett leírást Magyar Józsefné Vali házi kísérlete igazolta. 1 napig kis dobozkában tartotta a termőhelyéről kiemelt gombát, s leemelve a zöld levél takarást, megtalálta a kilőtt ragacsos spóragolyót, s készítette el felvételeit.

 

Forrás: interrnetes források,

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a forrásokból összeállította: Szilvásy Edit

 


2020.10.02 Balatonfüred, Tormán-hegy
Fotó: Frits Kata levelezőnk
 
2020.10.02 Balatonfüred, Tormán-hegy
Fotó: Frits Kata levelezőnk
 
2015.10.18 Bükk, Tiszarét
Fotó: Szilvásy Edit
 
2011.06.14 Bükk, Garadna
Fotó: Magyar Józsefné
 
2011.06.14 Bükk, Garadna
Fotó: Magyar Józsefné
 
2011.06.14 Bükk, Garadna
Fotó: Magyar Józsefné
 
2011.06.14 A kilövellt spóragolyó
Fotó: Magyar Józsefné
 
2011.06.12 Bükk, Garadna
Fotó: Szilvásy Edit
 
2011.06.11 Bükk, Garadna
Fotó: Szilvásy Edit
 
2011.06.11 Bükk, Garadna
Fotó: Szilvásy Dénes
 
2011.06.11 Bükk, Garadna
Fotó: Szilvásy Dénes
 

Vissza a fajlistához