Ez a gomba NEM EHETŐ.
Termőtest: hosszú, lapos, alaktalan, világosszürke, bőr- vagy kéregszerű bevonatot képező termőtestek a felszínre terülnek. Az idősebb példányok szélei ritkábban penderednek fel, rendszertelenül hullámosak, behajlók lehetnek. Felszínük sima vagy egyenetlenül göröngyölt, ráncos, fehér növekvő peremmel. Nedves állapotban nyomásra vagy sebzésre vörösen foltosodik. A termőtestek évről évre vastagabbak lesznek, egymás fölé tíz vagy még több réteg is képződhet.
Hús: bőrszerűen szívós, szárazabb állapotban még keményebb, érdesebb. Az idős példányok könnyen lefejthetők az aljzatról. Spórái keményítő tartalmúak.
Előfordulás: lombos fák földön heverő vagy állva korhadó törzsein, tuskóin jelenik meg. Bükkfán éppoly gyakori, mint a nyír vagy a tölgyek törzsein. Az alföldi ligeterdők kőris- vagy nyártuskóin szintén előfordul. Tömeges erdei gomba, egész évben megtalálhatjuk, bár friss termőtestei áprilistól a nagyobb nyári melegekig képződnek, majd szeptembertől a tartós fagyokig újból. A fák korhadásának kezdetétől a végső szakaszig jelen lehet.
Étkezési érték: nem ehető gombafaj.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 9
Thomas Laessoe - GOMBÁK
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2020.08.18 Rostellan-erdő, Írország Fotó: ifj. Kaposvári László | 2020.08.18 Rostellan-erdő, Írország Fotó: ifj. Kaposvári László | 2020.08.18 Rostellan-erdő, Írország Fotó: ifj. Kaposvári László |
2020.08.18 Rostellan-erdő, Írország Fotó: ifj. Kaposvári László | 2020.08.18 Rostellan-erdő, Írország Fotó: ifj. Kaposvári László |