Ez a gomba ehető.
Syn.: Ametisztszínű rókagomba*
Termőtest: tönk és kalapszerű részekből áll.
Kalap: 1-6 cm, szabálytalan szélű, tölcséres vagy domború, a felszíne koncentrikusan ibolyásszürkén pikkelyes, tojássárga alapon.
Tönk: lefelé fokozatosan keskenyedő, lehet excentrikus és görbe; tojássárga színű, ibolyásszürke pikkelykékkel.
Tráma, termőréteg: a "kalap" alsó részén, hosszanti, lefutó ráncok formájában, kalapszínű.
Hús: fehér vagy sápadt sárga, gyümölcsszagú, kellemes ízű.
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőben, savanyú preferenciával, júniustól októberig, ritka.
Spóra: spórapor fehér, spóra 8-10 x 4,5-6 µm, elliptikus, sima, sűrűn olajcseppes.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: jellegzetes színe, pikkelyes kalapja és ráncos trámája miatt más Cantharellus fajokkal sem téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2024.07.14 Keszthelyi-hegység Gyűjtő: Vajda László, fotó: Mokánszki Gabriella | MMT kiránduláson 2023.09.30 Felsőszölnök közelében Fotó: Vöröss Katalin levelezőnk | MMT kiránduláson 2023.09.30 Felsőszölnök közelében Fotó: Vöröss Katalin levelezőnk |
MMT kiránduláson 2023.09.30 Felsőszölnök közelében Fotó: Vöröss Katalin levelezőnk | 2014.08.24 Erdély, Parajd Fotó: Tusnády Zsanett, határozás: Albert László | 2014.08.24 Erdély, Parajd Fotó: Tusnády Zsanett, határozás: Albert László |