Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 3-6 cm félgömb alakúból kiterülő, a közepén laposan púpos marad, fiatalon erősen fehéren szálas, később lecsupaszodó, nedvesen tapadós, de higrofán jellegű, szürkés, okkerbarnás, a peremén kékes árnyalatú.
Lemezek: keskenyek, sűrűn állók, a tönkhöz foggal illeszkedő, világoskéből fakó rozsdabarnára színeződők.
Tönk: 2-4x05.1 cm, bunkós, a tövénél gumós, száraz, fehéresen szálas felületű, eltérő mértékben kékes árnyalatú, fiatalon halványkék pókhálós részleges burokkal.
Hús: vékony, nedvesen márványozottan foltos, kékes-lilás árnyalatú, a tövében okkeresedő, kissé kaparó ízű, nem jellegzetes szagú.
Spórák: 7-8,5 x 4,2-5 µm, óválisak, szilva alakúak, szemcsés felületűek.
Kémiai reakció: KOH -ra barnás.
Termőhely: acidofil lomberdőkben tölgyek (Quercus spp.) alatt terem augusztustól október végéig.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Mikológiai Közlemények Clusiana Vol. 44. No. 2005.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit |