MIGE
2024. július 22.
Magdolna

Komposztcsiperke - Agaricus subperonatus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn: Agaricus vaporarius; Öves csiperke

 

Kalap: domború, 10-15 cm széles, körben pikkelyes; a felszínét borító sötétbarna pikkelyektől egyszínű barnának tűnik, gyakran talajszemcsék tapadnak rá.
 
Lemezek: fiatalon szürkés-rózsaszínek, idősen barnák.
 
Tönk: vastag, erős, fehér vagy halványokker, 6-12 cm magas, 2,5-5 cm széles, alul vékonyabb, gyökerező lehet. Gallérja vastag, fehér, lelógó.
 
Hús: fehér, sértésre gyengén vörösödik, kellemes gombaillatú, mogyoróízű.
 
Előfordulás: X-XII, lomberdőkben, kertekben, parkokban, trágyarakásokon; Európában szórványos, hazánkban is ritka faj.
 
Étkezési érték: ehető.(!!!)

 

Hasonló fajok: csoportos csiperke , erdei csiperke , ízletes csiperke .

Forrás: Kalmár - Makara: Ehető és mérges gombák

              Funga Hungarica

              Evans - Kibby: Gombák

              www.rogersmushrooms.com

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2008.10.04. Dunaharaszti
Fotó: Nagy István
 

Vissza a fajlistához