Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn: Stropharia melasperma
Kalap: 1-4 cm széles, félgömb alakú, lassan domború lesz, de teljesen nem terül ki; fiatalon hófehér, később szürkésfehér, közepe felé sárgásfehér. Aláhajló széle kissé hullámos, néha berepedezik. Felszíne sima, gyengén ragadós, fénytelen.
Lemezek: fiatalon fehéresek, rózsaszínek, később ibolyásszürkék, majd szinte feketék lesznek, gyenge lilás árnyalattal; sűrűn állók, szélesek, tönkhöz nőttek, vagy kissé felkanyarodók, élük mindvégig fehéren pelyhes.
Tönk: erős, jól fejlett, egyenletesen vastag, kemény tapintású, törékeny, legfeljebb idős korában csövesedik. Felszíne a gallér felett fehér, finoman púderes, alatta fehéren hosszanti szálak díszitik, melyek a tönk alja felé gyengén barnulnak. Gallérja vékony, lógó, bordás felszínű, fiatalon fehér, amelyre bőven hullik később a sötétbarna spórapor.
Hús: fehér, vékony, csaknem szagtalan; íze fanyar, kellemetlen.
Spórák: 10-13 x 6-7,5 μm; többé-kevésbé ellipszoid, egyik végén kissé csonka.
Étkezési érték: nem ehető (egyes szakirodalmi adatok szerint enyhén mérgező).
Előfordulás: tavasztól késő őszig, bármely füves területen, ahol magas a talaj nitrogéntartalma (azaz a hely trágyázott): legelőkön, réteken, parkok, kertek pázsitjában, hazánkban nem ritka faj.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombák I. (Rétek, legelők és pázsitok gombái)
Ewald Gerhardt - Gombászok Kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2017.05.13 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2017.05.13 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2017.05.13 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
Sropharia melanosperma spórák 2017.05.13 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |