Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 4-8 (10) cm átmérőjű, húsos, félgömb alakúból domború, majd később kiterülő; széle begöngyölt, lehet bordázott; felszíne síkos, sima; színe sárgás narancs, a széle felé világosabb.
Lemezek: sűrű, pereszkefoggal lefutó, hófehér, barnásan pettyesedik.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres, karcsú, görbülhet, fehéres alapon kalapszínű, zónás pikkelykékkel, a kalap alatt kb 2 mm hófehér.
Hús: rostos, fehér, a felszín alatt narancsszínű, lisztszagú, lisztesen kesernyés ízű.
Termőhely és idő: fenyvesekben, ritkán bükk és nyír alatt, semleges preferenciával, augusztustól októberig, nem gyakori.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: jellegzetes narancsos színe miatt más fajjal nem téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2020.10.24 Ragály Fotó: Szilvásy Edit | 2020.10.24 Ragály Fotó: Szilvásy Edit | 2012.10.13 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné |
2012.10.13 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2010.09.25 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2010.09.25 Bükk Fotó: Magyar Józsefné |
2010.09.25 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2008.10.26 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária |