Ez a gomba ehető.
Syn.: Hydnum repandum var. rufescens, barnásvörös gerebengomba
Termőtest: tönk és kalapszerű részekre osztható, a "kalap" 3-7 cm, szabálytalan, domború, esetleg féloldalas; felszíne bársonyos; széle sokáig begöngyölt; színe narancsvörös; "tönk" 2-5 cm hosszú, max 2 cm vastag, szabálytalan, lehet excentrikus, kalapszínű vagy világosabb.
Tráma, termőréteg: tüskés, fehér, krémokker, lefutó, max 6 mm hosszúak.
Hús: puha, fehér, kellemes ízű és szagú.
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőkben, hegyvidéki preferenciával, júniustól októberig, gyakori.
Étkezési érték: ehető, de az öreg termőtestek keserűek lehetnek. (!!!)
Megjegyzés: a baracksárga színű sárga gereben fajjal téveszthető össze, mely valamivel nagyobb és világosabb, szintén ehető.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.09.27 Bakonybél Fotó: Szűcs Béla | 2014.08.31 Bükk, Garadna Fotó: Szűcs Béla | 2010.09.12 Bükk Fotó: Magyar Józsefné |
2010.08.23 Bükk, Csanyik Fotó: Szűcs Béla | 2010.08.22 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2010.08.13 Bükk Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
2010.08.11 Bükk, Csanyik Fotó: Hegedüs Ferencné | 2010.08.10 Bükk, Csanyik Fotó: Hegedüs Ferencné | 2008.07.29 Bükk, Hollóstető Fotó: Magyar Józsefné |