MIGE
2024. december 05.
Vilma

Sárgásvörös gereben - Hydnum rufescens

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Hydnum repandum var. rufescens, barnásvörös gerebengomba

 

Termőtest: tönk és kalapszerű részekre osztható, a "kalap" 3-7 cm, szabálytalan, domború, esetleg féloldalas; felszíne bársonyos; széle sokáig begöngyölt; színe narancsvörös; "tönk" 2-5 cm hosszú, max 2 cm vastag, szabálytalan, lehet excentrikus, kalapszínű vagy világosabb.

 

Tráma, termőréteg: tüskés, fehér, krémokker, lefutó, max 6 mm hosszúak.

 

Hús: puha, fehér, kellemes ízű és szagú.

 

Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőkben, hegyvidéki preferenciával, júniustól októberig, gyakori.

 

Étkezési érték: ehető, de az öreg termőtestek keserűek lehetnek. (!!!)

 

Megjegyzés: a baracksárga színű sárga gereben fajjal téveszthető össze, mely valamivel nagyobb és világosabb, szintén ehető.

 

Forrás: TERRA

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2014.09.27 Bakonybél
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.08.31 Bükk, Garadna
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.09.12 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.08.23 Bükk, Csanyik
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.08.22 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.08.13 Bükk
Fotó: Tóthné Palitz Noémi
 
2010.08.11 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedüs Ferencné
 
2010.08.10 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedüs Ferencné
 
2008.07.29 Bükk, Hollóstető
Fotó: Magyar Józsefné
 

Vissza a fajlistához