Ez a gomba ehető.
Kalap: 11-13-(25) cm, félgömb alakúból domború, vastag, húsos széle sokáig begöngyölt, majd hullámos felszíne sima, bőrszerű, zsíros tapintású, kissé ragadós és rücskös színe világosbarnától sötétbarnáig terjed, némi vöröses beütéssel.
Tráma,termőréteg: szűk pórusú, felkanyarodó, fehérből olívsárga lesz, érintésre nem színeződik.
Tönk: 9-11 cm hosszú, 3-6 cm vastag, hasas, fiatalon gömb alakú is lehet, fehéres vagy világosbarna, hálózatos, a hálózat felül fehéres, lenn barnás.
Hús: fehér, kalapbőr alatt vöröses, tráma fölött sárgás, nem színeződik, fiatalon kemény, majd puha, jó ízű és szagú.
Termőhely és idő: hegy- és dombvidéki fenyvesekben késő tavasztól őszig. Tapasztalatok szerint Magyarországon ez a gomba elsősorban (hegyvidéki) bükkösökben terem, a források leírásaival ellentétben (Szerk.).
Étkezési érték: ehető, ízletes. (!!!)
Megjegyzések: Összetéveszthető az alakkör többi fajával: a vörös szín nélküli Boletus edulis, a molyhos kalapú, szintén vörös szín nélküli Boletus reticulatus és Boletus aereus fajokkal.
Jellemző bélyegei:
Forrás: TERRA.
2013.06.15 Zempléni-hg. Bózsva Fotó: Szilvásy Edit | 2013.06.15 Zempléni-hg. Bózsva Fotó: Szilvásy Edit | 2012.07.28 Zempléni-hegység, Kőkapu Fotó: Kaposvári László |
2010.10.03 Bükk Fotó: Szilvásy Edit | 2010.09.04 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2010.09.04 Bükk Fotó: Magyar Józsefné |
2010.08.28 Bükk, Bükkszentlászló Fotó: Szilvásy Edit | 2010.08.22 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2010.08.21 Bükk Fotó: Magyar Józefné |
2010.08.21 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2010.08.14 Bükk, Bükkszentlászló Fotó: Szilvásy Edit | 2009.09.20 Zempléni-hegység, Rudabányácska Fotó: Kaposvári László |