Ez a gomba ehető.
Syn.: Agaricus hortensis; termesztett csiperke
Kalap: 4-10-(12) cm, gömb vagy félgömb alakúból domború, ritkán kiterülő; széle sokáig begöngyölt, túlnő a lemezeken; felszíne változatos: fiatalon sima, később vagy sima, vagy kisebb-nagyobb koncentrikus pikkelyekkel; színe változatos, a fehértől a világosbarnáig vagy kakaóbarnáig.
Lemezek: keskenyek, sűrűk, rózsaszínek, öregen bíborbarnák, szabadok.
Tönk: 4-7 x max. 4 cm, hengeres, vaskos, a felálló gallér fölött fehéres lemezszínű, alatta fehéres.
Hús: fehér, elvágva kissé vörösödik, kellemes csiperkeízű és szagú.
Termőhely és idő: kertekben, parkokban, komposzton, ma már általában termesztésből kivadulva júniustól októberig, gyakori.
Étkezési érték: ehető, ízletes. (!!!)
Megjegyzések: Rendkívül változatos faj, a lógó gallérú Agaricus campestris fajjal téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Boros Lajos levelezőnk | ![]() Fotó: Boros Lajos levelezőnk | ![]() Fotó: Boros Lajos levelezőnk |
![]() Fotó: Boros Lajos levelezőnk | ![]() Fotó: Boros Lajos levelezőnk |