Ez a gomba ehető.
Syn.: Xerocomus spadiceus; Recéstönkű nemezestinóru; Rozsdabarna nemezestinóru
Kalap: 4-10 cm, félgömb alakúból hamar ellaposodó, finoman bársonyos, nemezes felületű, csak száraz időben repedező, olívbarna, szürkészöldes, nedvesen rozsda-, gesztenyebarna , vagy barnásvörös színű.
Csöves rész: viszonylag tág pórusú, tönköz nőtt, vagy bordákkal lefutó, élénk aranysárga, nyomásra csak nedves időben zöldülő, éretten olívbarnás.
Tönk: 5-10 x 0,8-1,5 cm, hengeres, vagy orsó alakú, élénksárga alapszínű, a kalapszínhez hasonlóan szemcsés, bordás vagy hálózatosan mintázott, a tövénél fehéres krémsárga.
Hús: fiatalon kemény, később megpuhuló, a kalapban és a tönk csúcsán fehéres, krémszínű, a tönk töve felé néha sárgás árnyalatú, csak nedves időben kékül enyhén, savanykás ízű, gyümölcsillatú, de néha kissé fenolszagú.
Termőhely: acidofil lomb- és fenyőerdőkben termő ritka gombafaj.
Spórák: sima felületűek, elliptikusak 10-13,2 x 4-4,5 mikron.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Mikológiai Közlemények Clusiana 42(3)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2016.08.03 Miskolc, Pereces-Újakna Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | 2013.10.04 Darány Fotó: Selyem József |